Korodi s-a întors victorios!
0Uniunea Europeană ne susţine în toate problemele de mediu Ministrul mediului, Attila Korodi, a declarat, ieri, că Uniunea Europeană consideră că Ucraina încalcă acordurile
Uniunea Europeană ne susţine în toate problemele de mediu
Ministrul mediului, Attila Korodi, a declarat, ieri, că Uniunea Europeană consideră că Ucraina încalcă acordurile internaţionale privind impactul transfrontalier de mediu prin decizia unilaterală de a continua construcţia Canalului Bâstroe. În consecinţă, Comisia Europeană a transmis Ucrainei o scrisoare oficială prin care cere autorităţilor de la Kiev să revină asupra acestei decizii, solicitând, totodată, explicaţii pe acest subiect.
Prezent la Consiliul de Mediu, desfăşurat la Bruxelles, în perioada 4-5 martie, ministrul mediului român a solicitat includerea chestiunii Bâstroe pe agenda întâlnirii. "Având în vedere decizia unilaterală a Ucrainei, anunţată în ianuarie, de a continua proiectul, am hotărât, împreună cu Ministerul de Externe, că trebuie să utilizăm toate mijloacele diplomatice, solicitând sprijinul şi implicarea Uniunii Europene în această problemă", a povestit ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Attila Korodi.
Ca urmare, trei ţări - Ungaria, Estonia şi Franţa - şi-au declarat sprijinul pentru România, iar comisarul pentru mediu, Stavros Dimas, a spus că autorităţile de la Bruxelles vor cere explicaţii Ucrainei, solicitând revocarea deciziei de a continua lucrările la canalul de mare adâncime.
Transporturile de deşeuri vor fi restricţionate
O altă temă abordată de ministrul Korodi a fost cea a transportului deşeurilor, autoritatea de mediu propunând, în acest sens, un proiect de hotărâre de guvern care vizează "o reglementare mai drastică în această chestiune".
Astfel, dacă până în prezent deşeurile sunt transportate numai prin notificarea agenţiilor locale de mediu, proiectul de act normativ prevede ca transportul deşeurilor periculoase să aibă acordul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care trebuie notificat cu cel puţin 48 de ore înainte. La rândul său, ISU va transmite această informaţie către poliţia locală şi inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele care urmează să fie tranzitate.
"În acest fel, se va şti cu precizie cine transportă deşeuri, de la cine, ruta, tipurile de deşeuri şi destinaţia. Deşi nu se vor supune aceloraşi rigori ca deşeurile periculoase, va exista, de asemenea, o monitorizare precisă a transportului de deşeuri inerte", a adăugat oficialul Ministerului Mediului.
Se confiscă maşinile ce transportă ilegal gunoaie
În ceea ce priveşte sancţiunile, pe lângă înăsprirea amenzilor, care pot ajunge până la 30.000 de lei, proiectul legislativ prevede confiscarea vehiculelor care transportă ilegal deşeuri, acestea urmând să fie valorificate în contul amenzii, ulterior, de către stat. Prevederea vizează atât agenţii economici, cât şi persoanele fizice. Proiectul de hotărâre a intrat în circuitul interministerial de avizare, data probabilă a intrării în vigoare fiind a doua jumătate a lunii aprilie.
"Discuţiile vor dura ceva mai mult, probabil, cu cei de la Justiţie, care trebuie să analizeze până unde putem merge cu confiscarea vehiculelor", a mai adăugat Attila Korodi.
Am hotărât, împreună cu Ministerul de Externe, că trebuie să utilizăm toate mijloacele diplomatice în această problemă
Attila Korodi,
ministrul mediului