Konstantinos Zikos, preşedintele Organizaţiei Naţionale Elene de Turism din cadrul Ministerului Turismului din Grecia: „Nu avem o problemă cu turiştii germani, ci, câteodată, cu politica lor!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Konstantinos Zikos
Konstantinos Zikos

Oficialul grec a explicat, pentru „Adevărul“, cum a atins turismul elen recordul absolut la numărul de vizitatori în an de criză. Prezent la Bucureşti pentru Târgul de Turism de la Romexpo, Konstantinos Zikos a vorbit şi despre colectarea taxelor, precum şi despre premiera legată de plata impozitelor de către Biserica Ortodoxă Elenă.

„Adevărul": Care este strategia guvernamentală pentru turismul din acest an?

Konstantinos Zikos:
Nu avem una anume. Încercăm să folosim resursele minime alocate promovării la fel ca anul trecut, când, cu un buget redus cu 90%, am atras un număr-record de turişti, 16,5 milioane. Majoritatea au ales insulele, adică Rodos, Creta, Corfu. Prin comparaţie, în 2010 am avut 15,5 milioane.

În jur de 3 milioane dintre aceşti turişti au fost germani, care, scrie presa internaţională, ar ezita anul acesta să mai viziteze Grecia de frica reacţiei grecilor faţă de comentariile lor din ultima perioadă.

Asta este o glumă, o glumă proastă. Nu ştiu cine a scos-o,dar am auzit despre asta şi nu o cred, mai ales că tocmai am fost la Târgul de Turism de la Berlin şi am primit reacţii foarte bune de la publicul german. Le-am explicat că nu au de ce să se teamă, că nu suntem în cel de-al Doilea Război Mondial şi că germanii, ca şi turcii, sunt fiinţe umane şi avem de gând să îi găzduim în cele mai bune condiţii. Nu avem nimic împotriva lor, poate doar cu politica lor, câteodată.

Pe români cum îi veţi convinge să nu renunţe la vacanţele din Grecia în favoarea celor din Bulgaria şi din Turcia?

Cei aproape 300.000 de români care vin la noi să se bucure de mare, de soare, de gastronomie şi de muzică nu au nevoie de extra motive. În plus, cu tot respectul, nu considerăm Turcia şi Bulgaria ca fiind concurentele Greciei din mai multe motive. Ca să dau doar câte un exemplu, Bulgaria nu are infrastructura noastră, iar în Turcia, dacă ieşi din ţarcurile all-inclusive, nu ai de ce să îţi bucuri privirea.

Totuşi, veştile precum cele legate de grevele transportatorilor care blocau fie graniţele, fie circulaţia feroboturilor i-au derutat pe turiştii români. Veţi organiza un centru de informare unde aceştia să se informeze corect despre aceste evenimente?

Da, într-adevăr, credem că este nevoie de astfel de lămuriri şi în România vom stabili acest centru de informare în cadrul biroului Organizaţiei Naţionale a Turismului din Grecia, situat pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 71, din Bucureşti. De asemenea, pot accesa pagina de internet http://www.gtp.gr/GNTO-Romania.

Veţi menţine decizia de anul trecut cu privire la eliminarea taxelor de aeroport, mai puţin pentru cele din Atena şi Salonic?

Da, şi vom încerca să o aplicăm chiar şi în cele două mari oraşe. Astfel, vom putea menţine şi reducerea de aproximativ 10% a pachetelor de vacanţă.

Ţinând cont de faptul că turismul aduce peste 20% la PIB-ul Greciei, cum va afecta acest aport scoaterea la vânzare a celor 1.000 de hoteluri din zona Atenei?

În niciun fel, pentru că sunt imobile private şi, oricine le-ar cumpăra, taxele vin tot la stat.

Dar ce părere aveţi despre ştirea că jumătate din Corfu este de închiriat?

Nu este adevărată, dar să nu se confunde asta cu faptul că nu am fi deschişi investiţiilor străine. Deci, aşteptăm investitori, însă nu ne vindem pământul şi nici nu îl punem ipotecă!

Biserica plăteşte taxe pentru prima dată

Cum veţi controla colectarea de taxe, având în vedere că majoritatea grecilor se încăpăţânează să nu plătească şi noua taxă care vine pe factura de electricitate?

Înainte de toate, vrem ca poporul elen să înţeleagă că aceste măsuri dure nu sunt făcute că aşa vrea Guvernul, ci pentru că trebuie. E ca şi cum ai ieşi dintr-un hotel de cinci stele, unde te-ai răsfăţat, şi, odată ajuns pe stradă, vezi un autobuz care vine spre tine să te lovească. Trebuie să te salvezi imediat. Deci, odată ce oamenii vor înţelege asta, nu va mai fi nevoie de control. Legat de taxa de pe factura de electricitate, aceasta este de fapt impozitul pe casă, care a fost introdus de anul acesta şi este calculat pe metrul pătrat şi în funcţie de tipul de casă. Aceasta variază de la 4 la 12 euro pe metru pătrat. Oricum, suntem supravegheaţi de foruri externe la noi în ţară, iar această tranşă de bani primită recent va veni fragmentat, lunar. Asta, ca în caz de deviere de la reguli, să o poată întrerupe.

După toate măsurile de austeritate direcţionate spre populaţie, aveţi de gând să le extindeţi şi spre Biserica Ortodoxă, cunoscută drept unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari care beneficiază de taxe preferenţiale sau deloc?

Proprietăţile comerciale ale bisericii au început să fie taxate de anul acesta, odată cu introducerea impozitului pe proprietate. Dar nu putem taxa lăcaşul de cult, templul sau vestigiile de acest gen.

"Impozitul pe casă a fost introdus anul acesta şi variază de la 4 la 12 euro pe metru pătrat. Această taxă vine pe factura de electricitate."

Carte de vizită

- Konstantinos Zikos s-a născut în Achaia în 1966. De profesie avocat, el a activat la Curtea Supremă şi la Consiliul de Stat, şi este membru al Baroului Elen din 1991.
- S-a specializat pe litigiile comerciale şi administative, precum şi pe drepturile de autor şi media. De asemenea, a fost consilier juridic în domeniul privat şi de stat, şi a participat ca membru în comisii juridice pentru proiecte legate de turismul rural şi de evenimente sportive.
- Zikos a coordonat şi studii cu privire la implementarea reformelor în Grecia, dar şi membru al Comisiei Executive de Organizare pentru Special Olympics în Atena 2011.
- A ocupat funcţia de consilier special al secretarului de stat din cadrul Ministerului Culturii şi al secretarului general al Organizaţiei Naţionale de Turism din Grecia şi consilier juridic la Secretariatul General al Sporturilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite