Kofi Annan cere ridicarea blocadei impuse Libanului de Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

lui, reprezintă "umilire şi o atingere a suveranităţii ţării Cedrilor". În egală măsură, el s-a pronunţat pentru eliberarea necondiţionată a celor doi soldaţi israelieni răpiţi de

lui, reprezintă "umilire şi o atingere a suveranităţii ţării Cedrilor". În egală măsură, el s-a pronunţat pentru eliberarea necondiţionată a celor doi soldaţi israelieni răpiţi de Hezbollah.
Din Liban, înaltul demnitar al ONU a mers în Israel, una dintre cele mai dificile etape ale călătoriei sale în zonă, cu scopul de a realiza o înţelegere care să ducă la soluţionarea crizei actuale. Încă de la sosire, dar şi în întrevederile cu premierul Ehud Olmert, cât şi ulterior, Kofi Annan a cerut ridicarea imediată a blocadei israeliene impuse Libanului, argumentând că aceasta creează probleme reconstrucţiei "ţării Cedrilor" şi, în acelaşi timp, slăbeşte poziţia cabinetului condus de Fouad Siniora. Annan a mai precizat că doreşte ca armata israeliană să părăsească Libanul imediat ce efectivele Forţei de pace a ONU vor ajunge la 5.000 de militari. "Avem 2.500 de militari pe teren şi vom încerca să dublăm această cifră (...) în zilele ori săptămânile următoare", a spus el după convorbirea de o oră şi jumătate cu Ehud Olmert. "Sper ca, în paralel, retragerea israeliană va continua şi se va încheia odată acest nivel atins, iar noi vom avea o forţă eficace ori credibilă care continuă să se întărească". Totodată, Annan s-a pronunţat "pentru eliberarea necondiţionată a soldaţilor israelieni răpiţi (unul în Gaza, iar doi de către Hezbollah). Voi face tot ce depinde de mine pentru eliberarea lor". Agenţiile de ştiri semnalează că Olmert a evitat cu mare grijă să vorbească despre ridicarea embargoului antilibanez, explicând că el speră în aplicarea totală a Rezoluţiei 1701 a ONU. Mai precis, liderii israelieni nu se opun formal abolirii blocadei respective, dar spun că o vor menţine atâta vreme cât frontiera libano-siriană nu va fi total controlată, astfel încât Hezbollahul să nu se mai aprovizioneze cu arme. După cum se constată, ridicarea embargoului împotriva Libanului şi eliberarea celor doi soldaţi deţinuţi de Hezbollah continuă să rămână problemele-cheie ale actualei crize, iar părţile sunt departe de a ajunge la o apropiere a poziţiilor. Totuşi, Annan îşi continuă turneul, el mergând apoi în teritoriile palestiniene, Siria (azi), Iran (sâmbătă), Qatar, Turcia, Arabia Saudită, Egipt şi Iordania, adică în locuri în care poate debloca impasul actual.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite