Kofi Annan propune un plan de armistiţiu în Liban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

vederea încetării focului. Singurul care s-a agitat e secretarul general al ONU, Kofi Annan, dar acţiunea sa e privită cu indiferenţă la Washington.Ieri, Israelul a readus sub arme alţi

vederea încetării focului. Singurul care s-a agitat e secretarul general al ONU, Kofi Annan, dar acţiunea sa e privită cu indiferenţă la Washington.
Ieri, Israelul a readus sub arme alţi rezervişti, fiind pentru a doua oară în ultimele zile când recurge la o atare măsură. Pentru analiştii militari e un semnal că războiul nu va înceta curând. Mai mult, ieri, cotidianul "Maariv" din Tel Aviv a reluat declaraţiile gen. Alon Friedman din comandamentul de nord, potrivit căruia Tsahal, armata israeliană, şi-ar putea extinde operaţiunile terestre în Liban. S-a mai vorbit până acum de numeroasele incursiuni terestre, dar "este posibil ca operaţiunile noastre terestre să se amplifice" spunea Friedman. "Dispunem de multe forţe. Vom convoca masiv rezervişti", preciza el. Ministrul israelian al apărării, Amir Peretz, a avertizat că, dacă se va ajunge la concluzia că o operaţiune terestră e necesară, ea va fi lansată. Între timp, pe front, operaţiunile nu contenesc. La Avivim au continuat luptele între combatanţii Hezbollah şi Tsahal. La rândul său, Hezbollah n-a încetat să tragă cu katiuşe asupra Haifei (3 rachete), Safed (9 rachete), Kiryat Shuma (2) şi Rosh Pina (2). În ce-o priveşte, Tsahal a atacat Baalbek, fieful Hezbollahului. Un incident foarte grav a avut loc în Israel, unde două elicoptere Apache care zburau spre Liban, s-au ciocnit aproape de localitatea Ramot Naftali. Pe fundalul luptelor crâncene, iniţiativele concrete vizând un armistiţiu sunt timide, mai toţi eventualii autori temându-se de atitudinea SUA. Totuşi, secretarul general al ONU, Kofi Annan, face o excepţie, el prezentând în Consiliul de Securitate detaliile unui plan propriu. Acesta are la bază concluziile comisiei pe care a trimis-o zilele trecute în zonă, ea având convorbiri la Beirut şi Tel Aviv, dar nu şi la Damasc, întrucât Siria a refuzat s-o primească. În viziunea lui Annan, planul său trebuie să fie baza politică pentru orice încetare a focului. El porneşte de la ideea transferării soldaţilor israelieni capturaţi de Hezbollah către guvernul libanez, sub auspiciile Crucii Roşii, în vederea repatrierii lor în Israel şi a încetării focului. Se au în vedere şi desfăşurarea unei forţe de menţinere a păcii la frontiera libaneză, convocarea unei conferinţe internaţionale şi crearea unui cadru organizat pentru strângerea de fonduri necesare reconstrucţiei Libanului. Ieri, la prânz, un deputat al Hezbollah a respins planul lui Annan, cerând armistiţiu necondiţionat, urmat de negocieri indirecte privind schimbul de prizonieri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite