Kofi Annan: "Războiul ia sfârşit luni, la 8 dimineaţa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în Liban, începând cu primele ore ale zilei de azi. "Războiul va lua sfârşit luni, la ora 8 dimineaţa" (ora locală - n.r.), a anunţat, cu o înfăţişare epuizată, secretarul general al

în Liban, începând cu primele ore ale zilei de azi. "Războiul va lua sfârşit luni, la ora 8 dimineaţa" (ora locală - n.r.), a anunţat, cu o înfăţişare epuizată, secretarul general al ONU, Kofi Annan, după ce a convenit la telefon asupra momentului încetării focului cu prim-miniştri ai Israelului şi Libanului. Luptele au continuat însă cu furie, sâmbătă şi duminică, trupele israeliene intenţionând să-şi asigure astfel, până când rezoluţia va intra în vigoare, controlul zonei de sud a Libanului, de unde Hezbollah trimite rachetele Katiuşa asupra teritoriului israelian.

Israelul se va retrage treptat, după desfăşurarea trupelor ONU şi libaneze
În afară de încetarea focului, Rezoluţia 1701 mai prevede:
* Întărirea actualei forţe interimare a ONU (UNIFIL), a cărei prezenţă este mai mult simbolică, astfel încât în final să cuprindă 15.000 de căşti albastre, care să monitorizeze respectarea încetării focului.
* Desfăşurarea concomitentă de către Liban în sudul ţării a unui similar de militari, pe măsura sosirii trupelor ONU şi a celor libaneze, Israelul urmând să-şi retragă propriile efective.
* Elaborarea unui plan pentru dezarmarea forţelor Hezbollah şi reglementarea definitivă a situaţiei de la graniţa israelo-libaneză, inclusiv aşa-numita zonă a "fermelor Shebaa", o fâşie de teren controlată în ultimii ani de către Israel şi revendicată de Hezbollah.

Luptele au continuat cu înverşunare
Atât Libanul, cât şi Israelul au anunţat că acceptă rezoluţia, cu anumite rezerve, la fel şi conducătorul Hezbollah, şeicul Nasrallah, care a declarat că nu va face greutăţi guvernului libanez. Între timp, trupele israeliene au pătruns pe o scară masivă - efectivele lor ridicându-se la 30.000 de oameni - adânc în teritoriul libanez, pentru a curăţa sudul ţării de unităţile Hezbollah. Au avut loc unele dintre cele mai înverşunate lupte de la începerea ostilităţilor, în cursul cărora Tsahalul a pierdut 24 de militari, inclusiv cinci soldaţi care au fost ucişi odată cu doborârea elicopterului la bordul cărora se aflau. Sunt pierderile cele mai mari suferite până acum de Israel într-o singură zi. Obiectivul urmărit a fost atingerea fluviului Litani, aflat la 30 de kilometri de graniţă, care delimitează sudul Libanului de restul ţării. Pentru ca trupele să fie desfăşurate cât mai rapid, s-a recurs la ajutorul elicopterelor, fiind vorba de cea mai mare operaţiune aeropurtată efectuată de Israel din 1973 încoace. Hezbollah a pierdut la rândul său 40 de oameni. Israelul şi-a cerut scuze pentru uciderea din greşeală de către aviaţia sa a mai multor civili libanezi, care se refugiau într-un convoi de automobile din faţa luptelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite