Kim Jong-il vrea denuclearizarea Peninsulei Coreea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dictatorul coreean Kim Jong-il a declarat ieri că doreşte denuclearizarea Peninsulei Coreea şi coexistenţa paşnică a celor două state coreene - Coreea de Nord şi de Sud.

Potrivit Agerpres, preşedintele Kim a făcut această afirmaţie după o întrevedere cu şeful Departamentului Relaţii internaţionale din cadrul Partidului Comunist Chinez, Waing Jiarui.

La Washington, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Robert Wood, a calificat pozitiv cuvintele lui Kim, reamintind însă că statul nord-coreean a acceptat încă de acum trei ani să renunţe la programele sale nucleare, contribuind la denuclearizarea peninsulei, "astfel încât noi sperăm să vedem Coreea de Nord aderând la ceea ce a acceptat".

Aceasta a fost prima întâlnire a unui diplomat străin cu liderul nord-coreean după accidentul vascular căruia, potrivit unor responsabili americani şi sud-coreeni, i-ar fi căzut victimă în august 2008.

Ultima oară când Kim Jong-il a primit un invitat străin a fost în luna iunie 2008, vizitatorul său fiind vicepreşedintele chinez Xi Jinping.

Coreea de Sud şi-a pus armata în stare de alarmă săptămâna trecută ca urmare a ameninţărilor proferate de Phenian, care evocase posibil conflict în apele din largul coastelor vestice ale peninsulei, zonă pe care cele două ţări şi-o dispută şi care a fost deja scena unor bătălii navale soldate cu numeroase victime.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite