Keukenhof, capitala mondială a lalelelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, începând din ultima săptămână a lunii martie şi până în mai, parcul Keukenhof din Olanda (oraşul Lisse) devine Tulip Central, capitala mondială a lalelelor, minunatele

În fiecare an, începând din ultima săptămână a lunii martie şi până în mai, parcul Keukenhof din Olanda (oraşul Lisse) devine Tulip Central, capitala mondială a lalelelor, minunatele flori originare din Asia care au devenit mania horticulturii europene în veacul al XVII-lea. Lalelele olandeze sunt apreciate oriunde în lume, dar cel mai bun loc în care pot fi admirate este acest parc supranumit Grădina Europei.

Keukenhof, cea mai mare grădină de flori din lume, se situează în nord-vestul orăşelului Lisse, între Amsterdam şi Haga. În fiecare an, primăvara, e un regal pentru ochi. Pe o suprafaţă de 32 de hectare, milioane de lalele înfloresc: o feerie de culori într-un somptuos decor de arhitectură peisagistă şi modernă.

Parcul a fost ideea primarului din Lisse, din 1949, care a dorit să aibă o expoziţie florală unde cultivatorii din toată Europa să poată vedea cei mai stranii hibrizi posibili. Cel mai bun moment pentru a admira splendoarea de la Keukenhof este mijlocul lunii aprilie. Bine cunoscut în întreaga lume, parcul este vizitat în fiecare an de nenumăraţi turişti. Pretutindeni, pe alei, domnesc flash-urile aparatelor de fotografiat. În pavilionul prinţului Willem Alexandre se găsesc mii de lalele extraordinare…

Tulip mania

În secolul XV, parcul făcea parte din domeniul Castelului Teylingen şi servea drept grădină de legume pentru Gravin Jacoba de Bavaria. Ea găsea aici tot ce-i trebuia pentru bucătărie, ceea ce explică originea denumirii Keukenhof, care înseamnă "domeniul bucătăriei". În 1840, s-a amenajat un parc proiectat de arhitecţii Zochter şi fiul, care au mai conceput şi Vondelpark din Amsterdam. În 1949, proprietatea a fost transformată pentru a găzdui expoziţiile cu flori de bulbi, lalelele având prioritate. Să reamintim şi ceva despre Tulip mania (mania lalelelor) din secolul XVII, când lalelele au devenit un simbol al bogăţiei.

Oamenii încercau să devină bogaţi, investind în lalele. În amintirea acelor vremuri în care marea miză era laleaua neagră, în Lisse a fost deschis Muzeul Zwarte Tulip (Laleaua Neagră).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite