Kelemen Hunor: La Roşia Montană este nevoie de investiţii uriaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posibilitatea de a include Roşia Montană în patrimoniul UNESCO a declanşat păreri împărţite din partea specialiştilor organizaţiei, a declarat ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care a dat asigurări că demersurile vor continua.

Ministrul a explicat că documentaţia privind Roşia Montană este pregătită, dar nu este completă şi a adăugat că investiţiile care trebuie făcute pentru punerea în valoare a zonei sunt de sute de milioane de euro, astfel încât să aibă şansa de a fi acceptată pe lista UNESCO.

"Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt foarte complicate. Avem mai multe propuneri în perioada 2011-2012 şi încă nu am luat o decizie, fiindcă documentaţia trebuie să fie bine făcută pentru că la Roşia Montană este nevoie de investiţii uriaşe, de ordinul sutelor de milioane de euro", a precizat Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

Ministrul Culturii a spus că România are posibilităţi mici de a include noi poziţii pe lista UNESCO, la fel ca Ungaria sau Germania.

"Încă un lucru, România nu prea mai are posibilitatea de a include poziţii noi pe lista UNESCO, aşa cum nu are nici Ungaria, nici Germania. Europa este suprareprezentată pe această listă şi UNESCO, în ultima perioadă, se orientează către Asia sau Africa, pentru a echilibra această listă", a spus Kelemen.

El a exemplificat cu alte obiective ale României, cum ar fi Castelul Peleş şi centrul istoric al Sibiului, care trebuie "cuplate" cu alte obiective din alte state pentru a fi incluse în lista UNESCO.

Kelemen a afirmat că problemele prezentate nu îl vor împiedica să caute soluţii pentru acceptarea zonei Roşia Montană pe lista UNESCO, în pofida părerilor împărţite ale specialiştilor. "Noi am discutat cu specialişti din Marea Britanie, din Franţa, cu foarte mulţi arheologi şi specialişti UNESCO din străinătate, ca să avem o optică cât de cât obiectivă, şi părerile sunt extraordinar de împărţite în ceea ce priveşte şansa de a include Roşia Montana pe lista UNESCO, dar asta nu înseamnă că nu vom încerca", a concluzionat Kelemen Hunor.

Anul trecut, arhitecţi şi istorici, susţinuţi de ICOMOS, unul dintre cele trei organisme consultative ale UNESCO, au solicitat în mod oficial Ministerului Culturii să înscrie Roşia Montană pe lista siturilor propuse să fie introduse în patrimoniul mondial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite