KazMunaiGaz emite obligaţiuni pentru refinanţarea datoriilor Rompetrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
KazMunaiGaz emite obligaţiuni pentru refinanţarea datoriilor Rompetrol
KazMunaiGaz emite obligaţiuni pentru refinanţarea datoriilor Rompetrol

Compania de stat kazahă KazMunaiGaz (KMG), care deţine 100% din grupul Rompetrol, va lansa o emisiune de obligaţiuni în valoare de un miliard de dolari, pe cinci ani, pentru refinanţarea datoriilor proprii şi ale Rompetrol, scrie publicaţia americană Energy Intelligence.

Emisiunea de obligaţiuni face parte din programul de finanţare pe termen mediu al companiei kazahe, prin care aceasta vrea să atragă cinci miliarde de dolari, valoare majorată în această lună de la trei miliarde de dolari, cât fusese planificat anterior.

KMG a mai lansat deja două emisiuni, una de 1,4 miliarde de dolari, cu maturitate în 2013, iar cealaltă, de 1,6 miliarde de dolari, cu scadenţă în 2018.

Randamentul acestei ultime emisiuni a fost stabilit la 12%, în creştere semnificativă faţă de primele două, mai arată publicaţia citată.

Băncile americane Citigroup şi JP Morgan Chase vor administra această emisiune.

„Ei (KMG – n.r.) au cheltuieli de capital în Kashagan (zăcământ de petrol – n.r.) şi în alte părţi, probabil pentru asta au nevoie de bani“, a declarat un analist, citat de Energy Intelligence, referindu-se la operaţiunile de explorare şi producţie ale companiei.

Însă banca austriacă RZB (Raiffeisen Zentralbank) este sceptică în ceea ce priveşte destinaţia finală a banilor, având în vedere faptul că KMG este deţinută de stat. „Ne îndoim că aceşti bani vor merge la companie şi nu vor fi folosiţi ca sursă de finanţare pentru sistemul bancar local”, au spus reprezentanţii băncii, argumentând prin faptul că active semnificative ale KMG, în valoare de 6,8 miliarde de dolari, sunt deţinute de bănci kazahe.

KMG a cumpărat restul de 25% din Rompetrol în urmă cu o lună, după ce achiziţionase 75% în anul 2007.

Preşedintele companiei kazahe, Kairgeldy Kabyldin, a declarat, pe 7 iulie, prezent la Petromidia cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la punerea în funcţiune a rafinăriei, că grupul kazah se află în discuţii cu un consorţiu de bănci pentru refinanţarea datoriilor către statul român, în contul obligaţiunilor emise la privatizarea Petromidia. Acestea se ridică la circa 850 de milioane de dolari şi trebuie achitate anul viitor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite