Katrina, o tragedie americana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Saracii, negrii, batranii si bolnavii au fost lasati de izbeliste, ca intr-o tara din lumea a treia

Nedumerita inca de ce i s-a intamplat, America se uita in oglinda si nu-i vine sa creada ca chipul ei a fost atat de uratit de Katrina. Superputerea mondiala si cea mai mare economie a lumii a fost umilita de un uragan, dovedindu-si neputinta de a se salva. Incercarile de face fata dezastrului au fost considerate un esec total si a iesit la iveala ca SUA, care si-au cultivat o imagine de putere absoluta, capabila sa faca fata oricarei amenintari posibile, au fost nepregatite. In ciuda faptului ca totul era previzibil si, potrivit specialistilor, tot ce s-a intamplat la New Orleans a fost simulat anterior pe computer si bine studiat, opinia care se contureaza tot mai clar in ultimele zile atat in SUA, cat si in strainatate este aceea ca administratiei de la Washington nu ii pasa prea mult de proprii cetateni. Marile publicatii americane sar fara menajamente la gatul autoritatilor pentru modul lamentabil in care au actionat. Toate subliniaza ca saracii, cetatenii de culoare, batranii si bolnavii au fost cei mai afectati. Primii nu aveau resursele si educatia necesare pentru a pleca din fata urgiei, iar ceilalti au fost prea slabi pentru a o face si a supravietui. Duminica trecuta, cu o zi inainte ca uraganul sa loveasca, primarul din New Orleans, Ray Nagin, sublinia ca situatia este critica, dar nici un vehicul nu a fost pus la dispozitia celor care nu aveau masini sa plece din zonele amenintate. Cinci zile mai tarziu, el avertiza inca administratia Bush ca nu actioneaza suficient de rapid si ca fiecare zi de intarziere inseamna sute de morti. Fara precautii de limbaj, afirma ca "se gandeste la scara mica, iar ceea ce se intampla are proportii uriase". In Europa, presa are cuvinte de o duritate nemaiintalnita la adresa lui Bush, caruia ii prevede un viitor sumbru. "Prima economie a lumii se clatina ca un stat din lumea a treia din cauza neglijentei administratiei", care "va trebui sa dea socoteala Americii, care si-a vazut copiii murind", scrie "Liberation". "Le Figaro" anunta "o furtuna politica ce va zgaltai Statele Unite" dupa ce "victimele au fost abandonate de stat", intr-o tara care, totusi, nu este Bangladesh, cum remarca "Suddeutsche Zeitung". "El Mundo" pomeneste "erorile unei guvernari izolate de ani de zile intr-o psihoza antiterorista" si de "o tara preocupata de aventurile imperialiste" care-si neglijeaza cetatenii. "Daily Telegraph" vorbeste de New Orleans ca de "un Pompei american provocat de idiotenie", iar in Grecia, "Ethnos" constata ca "superputerea are picioare de lut".

Peste 10.000 de morti si pagube de 100 miliarde de dolari
Uraganul Katrina, care a lovit la 29 august trei state din sudul Statelor Unite, afectand o suprafata cat teritoriul Romaniei, a fost calificat drept cea mai mare si mai costisitoare catastrofa naturala din istorie. Senatorul republican David Vitter estimeaza ca numarul mortilor ar putea depasi 10.000 numai in Louisiana, in timp ce singurul bilant oficial totaliza 161 de victime in zona afectata. In ce priveste numarul celor ramasi fara adapost nu exista estimari exacte, oficial fiind vorba de cateva sute de mii, dar se apreciaza ca numai in Louisiana si-au parasit locuintele peste un milion de oameni. Uraganul a determinat inchiderea a 711 platforme si puturi petroliere in Golful Mexic. La cinci zile dupa trecerea sa prin sudul Statelor Unite, 88,53 la suta din productia normala americana de petrol brut in Golful Mexic (care reprezinta un sfert din productia tarii) a fost oprita. Costul pagubelor ar putea depasi 100 miliarde de dolari si pana la 35 miliarde pentru asiguratori, potrivit companiei specializate Risk Management Solutions. intreruperea activitatii atrage pierderea a o suta milioane de dolari pe zi. Cele trei state afectate de uragan (Louisiana, Mississippi si Alabama) reprezinta 3% din PIB-ul Statelor Unite, potrivit economistului Ethan Harris, de la Lehman Brothers. in statul Mississippi, distrugerea numeroaselor cazinouri reprezinta o pierdere considerabila a veniturilor. Numai in orasul Biloxi muncesc 13.000 de persoane. Industria turistica a Louisianei, care primeste 10 milioane de vizitatori pe an, va fi, de asemenea, grav afectata. Aproape 50.000 de militari urmeaza sa fie desfasurati pana la inceputul saptamanii viitoare in zonele sinistrate.

Un profesor si doi doctoranzi romani de la Universitatea New Orleans sunt dati disparuti
La Ambasada Romaniei de la Washington a fost raportata disparitia a zece persoane de nationalitate romana. Ulterior, sapte din cele zece persoane disparute au fost identificate, acestea aflandu-se in afara oricarui pericol. Despre ceilalti trei, un profesor si doi doctoranzi de la Universitatea Tulane si University of New Orleans, se crede ar fi, de asemenea, in afara de orice pericol, autoritatile americane evacuand, inca de vineri, campusul universitar. Dupa unele informatii, neverificate, au fost dati disparuti circa 170 de romani. In zonele afectate locuiesc aproximativ 950 de romani, din care 550 chiar in New Oleans. In New Orleans, telecomunicatiile sunt intrerupte, iar energia electrica este furnizata cu intermitente, potrivit profesoarei de origine romana Elica Ghel, intervievata de BBC. Directorul de comunicare al MAE, Corina Vintan, a declarat ca in listele oficiale cu victimele uraganului, furnizate de Departamentul de Stat al SUA, nu figureaza cetateni romani sau cetateni americani de nationalitate romana. Directia Consulara a MAE a pus la dispozitia celor interesati doua numere de telefon unde pot anunta disparitia rudelor sau cunoscutilor. Numerele de telefon 319-6870 si 319-6871 pot fi apelate in cursul zilelor saptamanii intre orele 8,30 - 20,30, iar in zilele de sambata si duminica, intre orele 8,30 - 16,30.

Bucurestiul isi ofera sprijinul
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a transmis presedintelui SUA, George W. Bush, o scrisoare de condoleante in care exprima compasiunea poporului roman fata de suferintele provocate de uraganul Katrina. Si premierul Calin Popescu Tariceanu a transmis un mesaj de compasiune si de solidaritate din partea Guvernului Romaniei pentru efectele uraganului Katrina si a prezentat disponibilitatea Guvernului de a contribui, daca va fi nevoie, la eforturile autoritatilor americane pentru sprijinirea populatiei afectate. Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a transmis, la randul sau, secretarului Apararii al SUA, Donald Rumsfeld, o scrisoare de compasiune si solidaritate cu poporul american. "Armata romana, in calitatea sa de partener strategic al armatei SUA, impreuna cu poporul roman, este alaturi de autoritatile SUA si isi exprima disponibilitatea de a le sprijini in reglementarea situatiei", afirma Atanasiu in mesajul sau.

Ajutoare din Afganistan si din Cuba
Ajutoarele pentru sinistratii din New Orleans vin de unde americanii se asteapta mai putin. Afganistanul, tara care se zbate intr-o saracie crunta, a anuntat ca va dona 100.000 de dolari. Presedintele cubanez s-a oferit sa trimita 1.100 de medici in zona pentru a ingriji victimele, "fara a cere nimic in schimb SUA". Daca in prima faza prima putere economica mondiala a spus ca se descurca singura, acum Washingtonul a cerut Uniunii Europene asistenta de urgenta, solicitand expres paturi, truse de prim ajutor, apa si 500.000 de portii de alimente. Comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, a declarat ca "echipe de specialisti sunt pregatite pentru desfasurare imediata". Din oras de renume mondial, care a primit peste 10 milioane de vizitatori in 2004, New Orleansul a devenit o ruina. Dar el mai are o particularitate, 67 la suta din populatie este de culoare, iar 30 la suta traieste sub pragul saraciei.

Al-Qaida isi publica satisfactia pentru "inceputul prabusirii" Americii
Ramura irakiana a retelei teroriste Al-Qaida, condusa de Abu Mussab al-Zarqawi, isi exprima satisfactia fata de urmarile devastatoare ale uraganului Katrina, despre care afirma ca este "inceputul prabusirii" Americii, intr-un comunicat difuzat ieri pe un site islamist. "Felicitari natiunii islamice, seicului Ossama bin Laden, emirului nostru molahul Mohammed Omar, seicului Ayman Zawahiri (numarul doi al retelei Al-Qaida), fratilor nostri din Fallujah, al-Qadim, Haditha si Karabila (Irak), fratilor nostri din Palestina, felicitari natiunii islamice pentru distrugerea Americii, capul de pod al necredintei", afirma un comunicat al gruparii Zarqawi referitor la uraganul Katrina. "Este inceputul prabusirii", adauga comunicatul difuzat pe un site utilizat, de obicei, de gruparea Zarqawi.

Cozi interminabile la benzinariile din Cehia, de teama cresterii preturilor
Pretul ridicat al petrolului si avertizarile privind continuarea acestei tendinte, ca urmare a pagubelor produse de uraganul Katrina, i-au determinat pe soferii cehi sa formeze cozi interminabile la benzinarii. Pretul benzinei a crescut intr-o singura zi, vineri, cu 3,4 coroane (0,14 dolari) pe litru si se estimeaza ca ar putea urca in continuare cu pana la sase coroane. Conform companiei CCS, care monitorizeaza costurile carburantilor la peste 2.000 de statii de alimentare din Cehia, la 1 septembrie pretul benzinei fara plumb era de 30,12 coroane pe litru, cu 11 la suta peste nivelul consemnat in aceeasi perioada a anului trecut.

Armele se vand mai bine ca alimentele
Armele sunt cea mai cautata marfa zilele acestea in sudul Statelor Unite, devastat de uraganul Katrina. Vanzarile de arme tind sa le depaseasca pe cele de alimente. Afluxul de sinistrati ii face pe locuitorii din zonele care au rezistat mai bine sa se teama ca vor fi victime ale unor acte disperate. Este cazul localitatii Baton Rouge, unde au ajuns 350.000 de sinistrati. Orasul devine astfel cel mai populat din statul Louisiana. La magazinul local de vanzare a armelor, in mod normal se vand 15 arme pe zi. Acum se vand 1.000. Oameni care au ajuns aici, fara bani, veniti din New Orleans, nu au nimic, trebuie sa faca ceva pentru a supravietui, asa ca trebuie sa fii prevazator", spune un localnic.

Bush isi recunoaste greselile
Intr-o interventie televizata de la Casa Alba, presedintele Bush a afirmat ca raspunsul autoritatilor in fata acestui dezastru a fost insuficient si a vorbit despre costuri umane incalculabile. Oficiali de rang inalt din cadrul Executivului american, printre care secretarul de stat, Condolleezza Rice, si, secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, au programate vizite in regiunile calamitate. Rice, persoana de culoare cu cea mai inalta functie din administratia americana, va face o vizita in orasul Mobile din statul sau natal, Alabama. Cele mai multe dintre victimele uraganului sunt cetateni americani de culoare. Orasul New Orleans este locuit in proportie de 60 la suta de afro-americani, 30 la suta din ei traind sub pragul saraciei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite