Kalaşnikovul va rămâne cea mai utilizată armă din lume încă 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitraliera de asalt AK-47 Kalaşnikov va rămâne cea mai utilizată armă din lume în zonele de conflict timp de încă 20 de ani, afirmă raportul asociaţiei "Control Arms", dat ieri

Mitraliera de asalt AK-47 Kalaşnikov va rămâne cea mai utilizată armă din lume în zonele de conflict timp de încă 20 de ani, afirmă raportul asociaţiei "Control Arms", dat ieri publicităţii. Motivul: producţia sa nu este reglementată în totalitate.
Circa 70 de milioane de mitraliere Kalaşnikov sau variante ale sale sunt în circulaţie în lume, inclusiv în arsenalele a cel puţin 82 de state, potrivit sursei citate. Mitralierele AK-47 sunt utilizate pentru a "masacra, mutila, viola şi brutaliza, tortura şi instiga în conflictele din diverse ţări, precum Afganistan, Marea Britanie, Republica Democrată Congo, Irak, Mexic, Sierra Leone, SUA, Venezuela şi Yemen", se afirmă în raport. Potrivit documentului, "numărul mare de centre de producţie, disponibilitatea de arme în surplus şi absenţa unor norme şi legi pentru reglementarea transferului acestora facilitează recuperarea lor de către intermediari fără scrupule, miliţii armate sau criminali".
În Africa, un AK-47 costă doar 30 de dolari
O armă Kalaşnikov poate fi cumpărată pentru circa 30 de dolari în unele state africane. Chiar inventatorul său, generalul rus Mihail Kalaşnikov, a pledat pentru o reglementare internaţională strictă în privinţa comerţului cu arme uşoare. "Sunt întrebat adesea dacă mă simt vinovat pentru suferinţele umane cauzate de AK-47. Însă nu inventatorii trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru destinaţia armelor, ci guvernele, care trebuie să controleze producţia şi exportul lor", afirmă el în raport. "Control Arms" cuprinde Amnesty International, Oxfam International şi International Action Network on Small Arms (IANSA), o asociaţie de circa 600 de ONG-uri. Grupul cere guvernelor să adopte reguli severe în privinţa comerţului cu arme uşoare, să controleze producţia şi să securizeze stocurile existente.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite