Justiţia vrea să recupereze de la medicul Brădişteanu nouă milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cardiologul Şerban Brădişteanu
Cardiologul Şerban Brădişteanu

Ministerul Justiţiei a cerut în instanţă reactualizarea sumei imputate cardiologului Şerban Brădişteanu pentru o licitaţie pe care acesta ar fi trucat-o în 2002 şi pentru care a fost anchetat.

Suma de 9,2 milioane de euro pe care Ministerul Justiţie vrea s-o recupereze cu titlu de despăgubiri civile de la medicul cardiolog Şerban Brădişteanu (61 de ani), este una actualizată cu indicele inflaţiei.

Brădişteanu a fost trimis în judecată în 2007, fiind acuzat că, în perioada 2001-2002, când era senator PSD, în calitate de preşedinte al Comisiei de Evaluare în cadrul unei licitaţii organizate de Ministerul Justiţiei, ar fi decis atribuirea contractelor de achiziţionare, din bani publici, a unor echipamente medicale pentru dotarea spitalelor din sistemul penitenciar, cu încălcarea flagrantă a normelor.

Filă de dosar

Dosarul a revenit la Tribunalul Bucureşti după ce la sfârşitul anului 2009 a fost achitat de către judecătoarea Elena Burlan. Magistratul a susţinut că suma despre care DNA a spus că ar fi fost primită drept mită de Brădişteanu (patru milioane de euro) este una mult prea mare şi nu poate fi vorba despre o luare de mită.

Revenit între timp la Tribunalul Bucureşti pentru rejudecare, în urma unei sentinţe a Curţii de Apel, dosarul a fost repartizat aleatoriu la aceeaşi judecătoare Elena Burlan, cea care judecase şi prima dată cazul. De această dată, Burlan a făcut cerere de abţinere, pentru că a mai judecat o dată acest dosar. Cererea i-a fost admisă, iar completul de judecată a fost schimbat.

Conform DNA, Brădişteanu ar fi favorizat două firme, CC Med AG - Elveţia şi Biomedica GmbH-Austria, prin atribuirea discreţionară a contractelor de furnizare de produse şi ar fi adus Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor un prejudiciu de 9,2 milioane de euro.

Procurorii anticorupţie susţin că, pentru serviciile sale, medicul ar fi primit mită 3,6 milioane de euro şi 500.000 de dolari, iar banii ar fi fost viraţi în conturile unei firme off-shore, Arnell Development, din Insulele Virgine Britanice, deschise la Union Bank of Switzerland din oraşul Zürich. Acest off-shore ar fi fost deschis de către Brădişteanu.

El a mai solicitat emiterea unui card „TopCard Visa"- Gold şi a conferit drepturi nelimitate asupra disponibilului din conturi concubinei sale, Marilena Mladin. Potrivit documentelor, contul a fost alimentat de societatea CC Med AG Elveţia - cea care câştigase licitaţia coordonată de Brădişteanu.

Departament de „luptă" împotriva achiziţiilor cu dedicaţie

Conducerea Ministerului Sănătăţii a anunţat, ieri, înfiinţarea unui compartiment la care va controla folosirea banilor publici. Proiectul care stă la baza acestei structuri va avea un buget de peste şapte milioane de lei (1,6 milioane de euro) şi va fi funcţional într-un an.

Departamentul va avea  46 de angajaţi: câte unul aparţinând fiecărei Direcţii de Sănătate Publică din fiecare judeţ şi şase din Bucureşti. „Se vor elimina achiziţiile cu dedicaţie, unde se ajungea să coste chiar şi de 15 ori mai mult decât preţul real", a declarat Alexandru Cumpăşanu, director Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, implicat în elaborarea proiectului. Din documentaţia care a stat la baza realizării proiectului reiese şi faptul că, anual, fiecare familie din România plăteşte în plus 600 de lei din cauza achiziţiilor defectuoase.

Personalităţi operate pe cord de medicul Brădişteanu

- Nicolae Văcăroiu (68 de ani), preşedintele Curţii de Conturi - bypass coronarian

- Cristi Borcea (42 de ani), preşedinte executiv Dinamo - bypass coronarian

- Cornel Dinu (64 de ani) - administrator delegat Dinamo- bypass coronarian

- Constantin Nicolescu (67 de ani)- presedintele Consiliului Judeţean Argeş - bypass coronarian

- Bypass-ul coronarian este o intervenţie de revascularizare, folosită pentru a îmbunătăţi fluxul sanguin al inimii la pacienţii cu afecţiuni severe ale arterelor coronare. Brădişteanu este primul medic român care a realizat un transplant de inimă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite