Justiţia dă liber la „valize“ în fotbalul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patronul Stelei a rupt ieri în faţa jurnaliştilor o convocare la  Consiliul  Discriminării
Patronul Stelei a rupt ieri în faţa jurnaliştilor o convocare la Consiliul Discriminării

Gigi Becali a fost achitat, cu opinie majoritară, pentru dare de mită în „Dosarul valiza“,referitor la „premierea” fotbaliştilor de la Universitatea Cluj, ca să învingă rivala Stelei, CFR Cluj.

Finanţatorul clubului de fotbal Steaua Bucureşti a ieşit basma curată din dosarul „Valiza". Doi dintre cei trei judecători l-au găsit nevinovat în scandalul ce a izbucnit în fotbalul românesc în urmă cu patru ani.

Decizia a fost luată conform articolului 10 litera d din Codul de procedură penală, care prevede faptul că infracţiunii îi lipseşte unul dintre elementele constitutive.

Un al treilea judecător a formulat opinie separată şi a fost de părere că Gigi Becali şi ceilalţi participanţi din acest dosar ar trebui condamnaţi la pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare.

Sentinţa a fost citită aseară de preşedintele completului de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Judecătoarea a anunţat şi faptul că cei 1,7 milioane de euro, consideraţi de către procurorii anticorupţie drept corp delict, vor fi returnaţi patronului clubului de fotbal Steaua Bucureşti.

Alături de Becali, şi Teia Sponte, Gheorghe Marino şi Victor Piţurcă au fost achitaţi în acest dosar. În cazul unui alt inculpat, Raul Volcinschi, judecătorii au decis încetarea procesului penal deoarece acesta a decedat între timp.

Sentinţa nu este însă definitivă, iar procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pot contesta această decizie tot la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la completul de cinci judecători.

Becali: Hristos l-a învins pe Satan

Înainte de a primi sentinţa, Gigi Becali parcă a avut o premoniţie. Acesta a spus că măcar doi dintre judecători trebuie să fie oamenii lui Hristos şi să-l achite. Iar hotărârea a fost luată cu majoritate de doi la unul. După aflarea deciziei, Gigi Becali a exultat.

„Dacă premierea este mită într-o ţară, înseamnă că nu aş fi putut trăi aici. În ţara mea, Satan nu are putere mai mare decât Hristos. Nu îmi era teamă de condamnare. Îmi era teamă de mentalitatea ţării mele.

M-am temut să nu primesc închisoare cu suspendare, dar nici aşa nu aveam emoţii", a spus acesta. „N-am nicio vină că sunt bogat, n-am nicio vină că sunt deştept. Mă bucur că Hristos a învins în ţara mea.

Cînd ai dragoste şi milostenie atunci îl înnebuneşti pe Satan. Mă voi prezenta cu acest verdict la Comisia Europeană pentru a demonstra că în ţara mea justiţia e corectă", a mai comentat Becali.

Cazul „Valiza"

Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul „Valiza", de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi.

Gigi Becali a fost acuzat că, în mai 2008, ar fi vrut să dea jucătorilor de la Universitatea Cluj 1,7 milioane de euro pentru a învinge pe CFR Cluj, în ultima etapă a sezonului. În cazul în care CFR lua bătaie, Steaua ar fi devenit campioană. Meciul a fost câştigat însă de CFR Cluj, care a devenit campioană.

Victor Piţurcă este acuzat de favorizarea infractorului, fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, de complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino sunt acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tot pentru favorizarea infractorului a fost judecat şi Raul Volcinschi.

Rămâne cu marca Steaua

Tot ieri, Gigi Becali a mai primit o veste bună din partea judecătorilor. A câştigat procesul intentat de Ministerul Apărării Naţionale, care nu este de acord ca sigla simbol a clubului să fie cesionată unei grupări private.

Ministerul a cerut Tribunalului anularea mărcii Steaua, aflată din anul 2003 în proprietatea societăţii Fotbal Club Steaua Bucureşti SA, afirmând, totodată, că FC Steaua are datorii de 250.000 de euro, reprezentând chiria neachitată din ultima perioadă.

Totuşi, CSA Steaua şi-a exprimat disponibilitatea de a ceda arena şi terenurile de antrenament grupării patronate de Gigi Becali, cu condiţia să fie achitate toate datoriile, de aproximativ 250.000 de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite