Justiţia tranşează, astăzi, soarta uzinei Republica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Secţiei a V-a Comercială a Curţii de Apel Bucureşti sunt aşteptaţi să se pronunţe, astăzi, în legătură cu un recurs formulat de compania rusă Tehnologika Tub, căreia i s-a

Magistraţii Secţiei a V-a Comercială a Curţii de Apel Bucureşti sunt aşteptaţi să se pronunţe, astăzi, în legătură cu un recurs formulat de compania rusă Tehnologika Tub, căreia i s-a contestat preluarea uzinei bucureştene Republica SA.

Practic, dacă recursul va fi respins, Republica se va întoarce la stat - mai precis lichidatorul agreat de AVAS - va putea demara procedurile de vânzare a bunurilor din patrimoniul uzinei. Dacă recursul ruşilor va fi acceptat, decizia Tribunalului Bucureşti din 17 noiembrie 2006 prin care se dădea câştig de cauză foştilor salariaţi ai uzinei Republica va fi anulată.

Avocatul pe probleme comerciale al societăţii Republica, Adrian Mitrea, ne-a declarat, ieri, că ar fi de recuperat "echivalentul din anul 2003 a 19 miliarde de lei vechi, la care se adaugă locomotive, garnituri de tren şi alte utilaje care au fost, între timp, vândute de administratorii de la Tehnologika Tub". De asemenea, foştii salariaţi ar trebui să primească 21,7 milioane de lei (RON), reprezentând 20 de salarii compensatorii pe care Tehnologika Tub trebuia să le plătească celor 1.346 de salariaţi disponibilizaţi, întrucât societatea şi-a schimbat domeniul de activitate şi nu a mai produs ţevi. Uzina Republica a fost privatizată în data de 14 martie 2003, pentru ca pe 24 noiembrie, în acelaşi an, să fie rezoluţionat contractul cu Tehnologika Tub, întrucât procedura de privatizare a eşuat. În iunie 2004, uzina a fost trecută pe lichidare voluntară, pentru ca, un an mai târziu, să fie declanşată procedura falimentului. Liderul foştilor salariaţi, Constantin Dobre, ne-a declarat, la rândul său, că în ultima perioadă a solicitat autorităţilor să se intereseze dacă există investitori dispuşi să producă ţevi. Adică să preia patrimoniul de la Republica, astfel încât procesul de producţie să fie pornit din nou. "Din răspunsul pe care l-am primit reiese că pe reprezentanţii statului nu-i mai preocupă problemele de la Republica", ne-a spus Constantin Dobre. El a precizat că imediat ce va afla rezultatul pronunţării Curţii de Apel Bucureşti, va veni la fabrică pentru a-şi anunţa colegii.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite