Justiţia, suspendată în declaraţii politice: Pe cine mai ascultă DNA?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a dezvăluit, luni seară, la Antena 3, că are informaţii conform cărora alţi trei miniştri PNL sunt în vizorul DNA. Este vorba despre ministrul

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a dezvăluit, luni seară, la Antena 3, că are informaţii conform cărora alţi trei miniştri PNL sunt în vizorul DNA. Este vorba despre ministrul economiei, Varujan Vosganian, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolaescu, şi ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Mihai Voicu.

Declaraţiile lui Chiuariu au fost făcute în contextul în care DNA ceruse luni aviz de la Cotroceni pentru cercetarea ministrului muncii Paul Păcuraru, pentru luare de mită într-un dosar în care este vehiculat şi numele liderului PNL Gorj Ilie Morega.

Acesta a precizat pentru NewsIn că, împreună cu deputatul Pantelimon Manta, a intervenit la ministrul Paul Păcuraru pentru numirea lui George Romanescu la conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj. Morega a subliniat însă că pentru acest lucru nu i-a trimis nimic ministrului.

Nemulţumirile procurorilor

Tudor Chiuariu a mai acuzat DNA că interceptează telefoanele rudelor şi apropiaţilor oamenilor politici, fără ca aceştia să fie acuzaţi de vreo faptă penală, dând-o exemplu în acest sens pe soţia ministrului agriculturii Decebal Traian Remeş.

Tudor Chiuariu a mai subliniat, la finele şedinţei de ieri, a Comisiei juridice a Senatului, că are date conform cărora chiar procurori din interiorul DNA "sunt scârbiţi" de faptul că justiţia e folosită în scopuri politice. "Nu toţi procurorii DNA sunt abuzivi şi incompetenţi şi unii dintre ei sunt scârbiţi de ceea ce se întâmplă, pentru că toate lucrurile astea sunt folosite politic", a declarat Chiuariu, fără a da mai multe amănunte. El a arătat că o serie de procurori au reclamat abuzuri.

"Ce abuzuri? Faptul că abuzează de practica interceptărilor ilegale, că se iau dosarele şi se dau după cum există interes, fapt consemnat şi în raportul inspecţiei judiciare, că nu se înregistrează plângerile penale, că se fac anumite dosare fără fundament", a mai subliniat ministrul. Şeful DNA Daniel Morar pare însă că nu ştie problemele din interiorul instituţiei pe care o coordonează.

Luni seara, la Realitatea tv, Morar a respins faptul că ar face dosare la comandă politică, deşi a evitat să răspundă la întrebarea moderatorului legată de lipsa personajelor PD din anchetete DNA.

Şeful statului îl atacă pe Chiuariu

Preşedintele Traian Băsescu a avut, ieri, la rândul său, prima intervenţie publică în scandalul din Justiţie. "Niciodată nu aş risca să sugerez unui procuror anchetarea sau neanchetarea unui om. Pentru că lucrurile acestea mai devreme sau mai târziu se află", a declarat Băsescu, după şedinţa CSAT, referindu-se la cazurile miniştrilor liberali Paul Păcuraru şi Tudor Chiuariu.

Şeful statului a subliniat că avizul Comisiei speciale de la Cotroceni în cazul celor doi este "o pură chesiune procedurală" şi că aceştia, ca orice persoană, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. "Nu au nicio calitate în relaţie cu Parchetele", a subliniat preşedintele, care a adăugat că la Cotroceni au venit doar elemente pentru care este necesar ca miniştrii să dea explicaţii în faţa procurorilor.

Ce nu a spus şeful statului este că, odată ce Comisia îşi dă avizul de cercetare a miniştrilor, suspendarea acestora este exclusiv la latitudinea preşedintelui. Dacă DNA îi invita în calitate de martori pentru a avea toate indiciile că pot învinuiţi de ceva, nu se mai ajungea la precedentul Teodor Atanasiu: suspendat - găsit nevinovat şi, în final, rămas fără fotoliul ministerial.

Băsescu l-a atacat pe Chiuariu, afirmând că are o atitudine "degradantă" pentru felul în care înţelege relaţiile cu instituţiile statului. "Cred că atitudinea lui Chiuariu face deservicii majore guvernului prin modul în care înţelege să se apere, Justiţiei şi domniei sale pentru că se decredibilizează", a subliniat şeful statului, adăugând că ministrul ar fi trebuit să ceară trimiterea dosarului său în instanţă. (L. Năstase/I. Stoica/B. Costache)

"Procuratura să nu devină arbitrul jocului politic"

În replică, Tudor Chiuariu a precizat că nu are de ce să se apere, el nefiind acuzat de nimic. "Eu nu am cum să cer trimiterea dosarului în instanţă, pentru simplul motiv că nu există un dosar pe numele meu. Acesta este de fapt absurdul situaţiei", a mai explicat Chiuariu.

În legătură cu afirmaţiile şefului statului cu privire la "atitudinea degradantă a lui Chiuariu", ministrul a replicat că această caracterizare s-ar potrivi unor magistraţi care "folosesc instituţiile pe care le conduc în scopuri personale sau politice", deschizând dosare pe criterii politice.

"Procuratura nu trebuie să devină arbitrul jocului politic, iar un guvern care nu poate fi dărâmat în parlament, să fie decimat de decizii arbitrare ale procurorilor. (...). Decredibilizarea justiţiei din România e rezultatul unei perioade lungi de timp în care a fost folosită ca instrument în lupta politică. Eu vin doar şi spun acum că această practică trebuie să înceteze", a conchis ministrul justiţiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite