Justiţia suspendă demiterea lui Oprescu, ministrul îl demite din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Războiul pentru conducerea Spitalului Universitar revine în actualitate, odată cu decizia judecătorilor de a suspenda ordinul de demitere al lui Sorin Oprescu, până la judecarea pe fond a

Războiul pentru conducerea Spitalului Universitar revine în actualitate, odată cu decizia judecătorilor de a suspenda ordinul de demitere al lui Sorin Oprescu, până la judecarea pe fond a cauzei. Hotărârea nu este definitivă, dar este executorie.
Avocatul Ministerului Sănătăţii, Gheorghe Piperea, ne-a declarat că va ataca decizia de ieri. Procesul nu s-a judecat pe fond, fiind vorba de un ordin de demitere şi nu de un conflict de muncă. În cazul Spitalului Elias, judecătorii au decis supendarea ordinului de demitere pentru directorii adjuncţi, dr. Daniela Safta şi dr. Margareta Buzaşu, dar nu au luat o hotărâre în ceea ce-l priveşte pe Sorin Oprescu. Acesta a spus că aşteaptă să primească de la instanţă actul care conţine decizia astfel încât să poată să meargă la spital pentru a se reinstala în postul de director. Ministrul sănătăţii a făcut însă o mişcare surprinzătoare. Nicolăescu a revocat ordinele de demitere a lui Oprescu de la Universitar şi de la Elias, ca şi pe cele de numire a unor noi conduceri. Însă, în baza ordonanţei de urgenţă adoptate de guvern la sfârşitul lunii decembrie, prin care se modifică Legea spitalelor, a făcut "noi" numiri la cele două spitale, reconfirmând în post pe dr. Silviu Rădulescu şi pe dr. Vlad Romano. Astfel, Nicolăescu a eliminat motivul pentru care Oprescu a contestat în justiţie demiterea sa. Ordonanţa de urgenţă prevede că în toate unităţile sanitare publice cu paturi care au contract cu casele de asigurări de sănătate, indiferent de subordonarea lor sau de titularul dreptului de administrare asupra lor, comitetele directoare pot fi revocate prin ordin al ministrului sănătăţii.
Nicolăescu sare la gâtul Justiţiei
Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a adus grave acuzaţii completului de judecată care i-a dat dreptate lui Sorin Oprescu. Ministrul a catalogat anularea ordinului de schimbare din funcţie a lui Oprescu ca fiind una "grăbită şi puternic influenţată politic". Eugen Nicolăescu consideră că ar trebui luate măsuri astfel încât parlamentarii şi liderii politici în viitor să nu mai poată acţiona în instanţă pentru a nu influenţa Justiţia şi a nu face abuzuri. El a afirmat că decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost una care consemnează rezistenţa la schimbare, la a face reformă în România.

Calendarul meciului Oprescu-Nicolăescu
16 decembrie 2005 - Sorin Oprescu este destituit de la Spitalul Universitar şi de la Spitalul Elias, în baza ordonanţei de urgenţă privind rectificarea bugetară, care prevedea că datoriile spitalelor vor fi achitate numai după verificări la unităţile medicale care şi-au depăşit bugetul.
22 decembrie 2005 - Ministrul Sănătăţii anunţă modificarea Legii spitalelor, prin OU.
23 decembrie 2005 - Oprescu demisionează de la Elias după ce, iniţial, refuzase să cedeze spitalul.
5 ianuarie 2006, ora 14,00 - Curtea de Apel suspendă ordinul de demitere de la Spitalul Municipal al lui Sorin Oprescu.
5 ianuarie, ora 16,30 - Ministrul Sănătaţii anunţă revocarea ordinelor de demitere din 16 decembrie şi îl demite din nou pe Oprescu în baza Legii spitalelor modificată. Directorii numiţi pe 16 decembrie sunt reconfirmaţi în post.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite