Justiţia, siluită din nou în "Republica Mazăre"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia Sturdza a decis să intenteze proces statului român la CEDO după ce primarul Constanţei a refuzat să retrocedeze un teren de 65 de hectare pentru care exista o hotărâre definitivă

Familia Sturdza a decis să intenteze proces statului român la CEDO după ce primarul Constanţei a refuzat să retrocedeze un teren de 65 de hectare pentru care exista o hotărâre definitivă

Familia Sturdza a anunţat că se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului, după ce şase ani s-a luptat cu primarul Radu Mazăre pentru a-i fi retrocedate terenurile în suprafaţă de 65 hectare, situate în intravilanul municipiului Constanţa. Despăgubirile ce vor fi cerute - 65 milioane de euro! Dosarul în care Mazăre este acuzat de abuz în serviciu contra persoanei a ajuns anul trecut şi pe masa DNA.

Moştenitorii familiei Sturdza se luptă încă din 2001 cu administraţia Mazăre pentru retrocedarea celor 65 hectare de teren situate în municipiul Constanţa. După apariţia Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv de regimul comunist, urmaşii Sturdza au făcut notificări la Primăria Constanţa pentru restituirea în natură a terenurilor respective. "Cu toate insistenţele noastre nu am obţinut niciun răspuns din partea Primăriei municipiului Constanţa, nici măcar un răspuns din care să rezulte că notificarea noastră este incompletă şi să ni se spună ce acte ar mai trebui să fie aduse. Noi am depus şi după notificare tot felul de acte, ultimele, în martie 2003, data-limită de depunere a actelor în baza Legii 10/2001. Am fost dispuşi să discutăm şi restituirea numai parţială pe vechiul amplasament şi parţial pe alte amplasamente, sau chiar parţial a unor despăgubiri. Am fost totdeauna ignoraţi. Nu am reuşit niciodată să discutăm cu domnul primar Radu Mazăre", ne-a declarat Ion C.C. Sturdza, unul dintre moştenitori. Pe o parte din terenurile pe care le revendică familia Sturdza sunt blocuri de locuinţe, centre comerciale şi chiar o unitate militară. Acolo unde terenurile erau libere, Mazăre a decis să ridice locuinţe ANL.

Cartier ANL pe terenurile revendicate

Pentru terenurile revendicate de familia Sturdza, Primăria municipiului Constanţa a semnat un contract cu ANL în vederea construirii de locuinţe. Deşi a atacat în instanţă acţiunea municipalităţii şi s-a obţinut o sentinţă definitivă prin care Primăria şi ANL erau obligate să suspende executarea lucrărilor la acele locuinţe, construcţiile s-au ridicat în continuare, fiind deja date în folosinţă. "Nici la ora aceasta, domnul primar nu ne-a dat niciun răspuns, deşi există o hotărâre judecătorească definitivă (n.r. - sentinţa civilă 1564/29.09.2005 dată de Tribunalul Constanţa în dosarul 1146/2005) care îl obligă să emită decizia de restituire a suprafeţelor de teren revendicate de noi, moştenitorii", a adăugat Ion C.C. Sturdza. Hotărârea din 2005 a rămas definitivă şi irevocabilă deoarece primarul Radu Mazăre nu a atacat sentinţa în termen de 15 zile, conform legii. Cu toate acestea, nu s-a întâmplat nimic. Nici vorbă ca edilul Constanţei să ducă la îndeplinire hotărârea judecătorească, devenită irevocabilă. Pe 15 martie 2006, Ion C.C. Sturdza a înaintat o sesizare penală la Departamentul Naţional Anticorupţie împotriva "învinuitului" Radu Ştefan Mazăre - primar al municipiului Constanţa. Plângerea la DNA a fost făcută pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Mazăre, obligat să plătească daune

Anul trecut, pe 5 iunie, Ion C.C. Sturdza s-a prezentat la Primăria Constanţa însoţit de avocat şi un executor judecătoresc pentru a-l executa pe Mazăre. Cum a venit, aşa a şi plecat. Mazăre nu a fost de găsit, directorii au pasat problema de la unii la alţii. Moştenitorii l-au chemat, atunci, din nou, în faţa justiţiei pe primarul constănţean, căruia i-au cerut daune de 100.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere în punerea în aplicare a sentinţei. Pe 13 iunie, Tribunalul Constanţa a dispus obligarea pârâtului - primarul Constanţei - la plata de daune cominatorii de 100 lei (un milion lei vechi) pentru fiecare zi de întârziere, "până la executarea obligaţiei stabilite în sarcina sa prin hotărâre judecătorească". Prefectul judeţului Constanţa, Dănuţ Culeţu, l-a amendat şi el pe Mazăre cu 5.000 lei pentru "tergiversarea nejustificată a soluţionării notificărilor". Degeaba. Mazăre a rămas impasibil.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite