Justiţia română, împinsă de la spate de Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezentarea Raportului de evaluare a progreselor României şi Bulgariei, dat publicităţii de Comisia Europeană ieri la Bruxelles, a fost eclipsată de alegerile din Serbia şi victoria lui Boris

Prezentarea Raportului de evaluare a progreselor României şi Bulgariei, dat publicităţii de Comisia Europeană ieri la Bruxelles, a fost eclipsată de alegerile din Serbia şi victoria lui Boris Tadic, liderii europeni transmiţând pe rând mesaje în acest sens, înainte de prezentarea documentului.

Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a ţinut să sublinieze că mecanismul de verificare şi cooperare instituit de Comisia Europeană în 2006, înainte de aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, este foarte util.

"Raportul din iunie 2007 solicita guvernelor de la Bucureşti şi Sofia să prezinte câte un Plan de Acţiune privind îndeplinirea obiectivelor specifice, iar actualul raport ia notă că guvernele au făcut acest lucru în timp util", a spus Gray.

El a atras atenţia că activarea clauzei nu este menţionată în raport, o eventuală decizie putând fi luată abia în iunie. Raportul CE menţionează că "în domenii-cheie, cum ar fi lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, nu s-a făcut încă dovada unor rezultate convingătoare", însă apreciază eforturile DNA făcute în ultimele şase luni.


Raportul notează şi întârzierile în ceea ce priveşte punerea în aplicare a unei strategii coerente de recrutare în sistemul judiciar, înfiinţarea ANI şi în elaborarea unei strategii globale şi punerea în aplicare de proiecte reprezentative pentru a lupta împotriva corupţiei la nivel local.


Raportul Comisiei Europene, discutat în plenul CSM


"Raportul nu este atât de rău pe cât şi-ar fi dorit unii, dar nici atât de bun pe cât
ne-am fi dorit noi", a declarat ieri preşedintele instanţei supreme, Nicolae Popa. Ministrul interimar al justiţiei, Teodor Meleşcanu, a declarat că raportul adoptat de Comisia Europeană "este unul factual, nici pozitiv, nici negativ", dar care reprezintă un instrument de orientare pentru activitatea guvernului.

Consiliul Superior al Magistraturii apreciază, la rândul său, drept obiectiv raportul intermediar al CE. Raportul Comisiei Europene va intra în discuţia plenului CSM în şedinţa de joi, după care Consiliul va anunţa măsurile pe care le va lua pentru îmbunătăţirea aspectelor semnalate în document.

Liderii politici au avut opinii împărţite despre acest raport. Preşedintele PDL, Emil Boc, consideră că există pericolul activării clauzei de salvgardare pe justiţie, în luna iunie, întrucât "guvernul blochează lupta anticorupţie la nivel înalt şi este incapabil să asigure reforma justiţiei".

Delegaţia PSD din PE apreciază însă că întârzierile înregistrate în domeniul justiţiei sunt ajutate de acţiunile şefului statului, Traian Băsescu, "ale cărui singure preocupări sunt de imagine şi de şicanare a adversarilor politici, indiferent de consecinţe". (Anca Voicu/Liliana Năstase)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite