Justiţia reformată de Macovei dă peste cap sute de dosare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a decis ieri că modificările făcute, în 2006, la Codul de Procedură Penală îngrădesc flagrant dreptul la apărare Sistemul judiciar este pe cale să sară în

Curtea Constituţională a decis ieri că modificările făcute, în 2006, la Codul de Procedură Penală îngrădesc flagrant dreptul la apărare

Sistemul judiciar este pe cale să sară în aer! Sute de dosare, printre care chiar şi cel al "teroristului" Omar Hayssam, ar putea fi restituite la Parchete pentru îngrădirea dreptului la apărare.

Curtea Constituţională a admis ieri excepţia de neconstituţionalitate a articolului privind drepturile apărătorilor din Legea 356/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de Procedură Penală.

Legea modificată de fostul ministru al justiţiei Monica Macovei îngrădeşte efectiv dreptul avocatului de a participa la toate actele de urmărire penală efectuate de procurori.

În articolul declarat neconstituţional se arăta că, "în cursul urmăririi penale, apărătorul învinuitului sau inculpatului are dreptul să asiste la efectuarea oricărui act de urmărire penală care implică audierea sau prezenţa învinuitului sau inculpatului".

Astfel că avocaţii puteau participa la actele de urmărire penală numai când persoana pe care o reprezentau era chemată la audieri sau când se efectuau confruntări ale clientului.

Apărătorilor li s-a îngrădit prin această lege dreptul de a participa la audierile martorilor, ale celorlalţi învinuiţi sau inculpaţi din dosarul clienţilor lor şi chiar la percheziţiile efectuate în cauză.

Această excepţie a fost invocată în mai multe dosare, printre care şi cel al fostului procuror din cadrul DNA Ioan Ciofu. Acum, declarat neconstituţional, articolul privind drepturile apărătorilor duce automat la nulitatea tuturor actelor de urmărire penală efectuate neconstituţional.

CEDO a condamnat îngrădirea dreptului la apărare

Avocaţii lui Ioan Ciofu, Alexandru Chiciu şi Ion Panaitescu, au invocat decizia CEDO din octombrie 2007, prin care statul român a fost condamnat pentru nerespectarea dreptului la un proces echitabil în cauza Forum Maritime SA.

"Spre deosebire de faza de judecată, în faza de urmărire penală accesul părţii civile sau al avocatului acesteia la dosarul de urmărire nu era garantat, cu excepţia anumitor cazuri, în special atunci când se impunea efectuarea unei expertize.

Prin urmare, cu unele excepţii, nici partea civilă şi nici avocatul său nu puteau asista la îndeplinirea actelor de urmărire - cum sunt audierea martorilor sau a inculpatului - de către organele de urmărire penală şi nu puteau astfel să ia cunoştinţă de mijloacele de probă folosite de Parchet pentru a se pronunţa cu privire la o plângere penală cu constituire de parte civilă, soluţie care nu era supusă recursului jurisdicţional la acea dată", îşi motivează Curtea de la Strasbourg decizia de a condamna statul român.

Doar câteva dintre dosarele în care s-a invocat îngrădirea dreptului la apărare sunt: Zambaccian, Mătuşa Tamara, Rompetrol. De asemenea, fostul prefect de Iaşi Radu Prisăcaru a reclamat faptul că avocaţii săi nu au participat la actele de urmărire penală.

Se încalcă principiul egalităţii "armelor"

Avocatul Alexandru Chiciu ne-a declarat că decizia Curţii Constituţionale este conformă cu practica europeană în materia respectării efective a dreptului la apărare. "Problemele apar exclusiv în faza de urmărire penală, când avocaţilor le este interzisă de către procurori participarea la activităţi de anchetă ce nu implică prezenţa învinuiţilor sau inculpaţilor, încălcându-se astfel şi principiul egalităţii armelor în procesul penal.

Este meritul judecătorilor că au sancţionat o dată în plus aceste neajunsuri şi că aliniază astfel practica română la cea europeană", ne-a mai precizat Chiciu.

"Nu s-a dorit reformă"

Avocatul Ion Panaitescu, fost magistrat militar, ne-a explicat că decizia Curţii Constituţionale are ca efect restituirea la Parchete a dosarelor în care actele procedurale au fost efectuate în baza Legii 356/2006. "Dreptul la apărare a fost redus prin reforma fostului ministru Monica Macovei. Cred că nu s-a dorit reformă din moment ce s-a făcut un text de lege prost şi ineficient. Este vorba de o gafă", a afirmat avocatul.

El consideră că în graba pentru reforma justiţiei a fost încălcat dreptul la apărare, garantat prin Constituţie. "În dosarele restituite, actele procedurale vor fi refăcute. Nu se poate ca procurorul să tragă cu tunul, iar cel cercetat, cu un pistol cu apă", a mai explicat Panaitescu.

Audierea lui Munaf, neconstituţională

Avocatul sirianului Omar Hayssam, Ion Cazacu, ne-a declarat că nerespectarea dreptului la apărare era unul dintre motivele pentru care clientul său a făcut recurs la pedeapsa de 20 de ani de închisoare pentru infracţiunea de terorism.

"Exemplul cel mai elocvent şi care a fost mediatizat ar fi audierea lui Mohammad Munaf în baza militară din Bagdad. Din partea lui Omar Hayssam nu a fost prezent niciun avocat. În avionul celor doi procurori, care au făcut deplasarea în Irak, a fost adus din Cluj un avocat din oficiu, pentru Munaf", a mai arătat Cazacu.

Chiuariu ceartă Comisia Europeană!

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a declarat ieri că, în opinia sa, "Comisia Europeană obstrucţionează eforturile României de combatere a corupţiei prin susţinerea unor structuri ale Procuraturii fragmentate şi greoaie". Potrivit Reuters, ministrul a afirmat că atribuţiile procurorilor români trebuie concentrate într-o singură structură în locul celor trei instituţii separate pentru combaterea corupţiei la nivel înalt.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite