Justiţia abuzează de expertizele medico-legale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

IML cercetează dacă Hayssam are cancer

Probele recoltate de la Omar Hayssam au ajuns la Institutul Oncologic din Bucureşti, care va face o evaluare a ţesuturilor după operaţia efectuată în Spitalul-penitenciar Rahova, a declarat, pentru ziarul Adevărul, prof. dr. Dan Dermengiu, directorul Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" din Bucureşti. "În funcţie de gradul de invazie locală şi sistemică şi de examenul histopatologic se va stabili schema terapeutică. Astfel, se va decide dacă trebuie făcută chimioterapia şi în ce secvenţă", ne-a mai spus prof. dr. Dan Dermengiu. Acesta a ţinut să fie prezent la intervenţia chirurgicală, pentru a fi sigur că cel operat este Hayssam şi dacă de la el se scoate tumora.
În străinătate nu se face întreruperea pedepsei din cauza bolilor
Dincolo de cazul lui Omar Hayssam, în peste 90 la sută din solicitările pentru expertizele medico-legale provenite de la persoanele aflate în închisoare, medicii de la IML decid că tratamentul poate fi urmat în spitalele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). "Noi îi trimitem pe deţinuţi la diverse spitale din Bucureşti, din reţeaua Ministerului Sănătăţii, în funcţie de afecţiune. După evaluarea stării de sănătate, Direcţia medicală a ANP spune dacă poate să asigure tratamentul. Judecătorul, în funcţie de pericolul social pe care îl pune persoana deţinută alege fie să-i întrerupă pedeapsa, cu condiţia ca pacientul să meargă să-şi rezolve problema sau nu îl eliberează, dar decide tratarea lui sub pază la spital. În alte ţări, cum ar fi Anglia, Franţa sau Germania, nici nu se pune problema ca un deţinut să fie eliberat din închisoare din motive medicale. El este transferat într-un spital civil, dar care are secţii închise", ne-a mai spus prof. dr. Dan Dermengiu.
15 la sută din deţinuţi vor doar să vadă Bucureştiul
În România, în schimb, se face un abuz de astfel de expertize, consideră prof. Dermengiu. O expertizare durează foarte mult timp. Deţinutul trebuie adus, este transferat la un penitenciar din Bucureşti, este adus la IML, unde este văzut de o comisie. După aceea este dus înapoi la penitenciar, de unde se fac programările la spital, unde i se face consultul. La final, deţinutul mai este adus o dată la IML, unde se întruneşte din nou comisia şi se trag concluziile. "Judecătorii, în loc să-i întrebe pe medicii ANP dacă poate fi tratat în sistemul penitenciar, cum este normal, ne întreabă pe noi. Unii deţinuţi ştiu că nu au nici o şansă, dar tot apelează la această formulă pentru că îşi mai schimbă regimul de viaţă. În 15 la sută din cazuri, ei ajung la Bucureşti şi refuză investigaţiile pentru boala pe care o reclamă. Astfel, apar probleme cu plata analizelor. În mod normal, Casa OPSNAJ trebuie să plătească, dar de multe ori nu se întâmplă, iar spitalele refuză să mai facă gratis aceste investigaţii", ne-a mai declarat prof. dr. Dan Dermengiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite