Jurnaliştii greci, sub ameninţare mafiotă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an de la execuţia cu 16 gloanţe a ziaristului Sokratis Giolias, mai mulţi oameni de presă celebri sunt în vizorul organizaţiilor teroriste elene. Secta Revoluţionarilor a revendicat uciderea lui Giolias într-o scrisoare trimisă tot presei, în care a precizat: „Jurnalişti, acum am venit la uşa voastră, dar data viitoare vă întrăm în case!“.

Sokratis Giolias (37 de ani) a fost ucis în faţa casei, la ora 5.00, cu 16 gloanţe. Grecul a fost trezit din somn de soneria de la interfon, prin care un bărbat îl anunţa că i se fură maşina. Imediat ce a deschis uşa de la bloc, Sokratis a fost ciuruit de armele a trei indivizi îmbrăcaţi în agenţi de securitate. Detaliile execuţiei în stil mafiot au fost date presei elene de către Poliţie, martori şi de soţia victimei la câteva ore de la tragedie, iar publicul nu a mai primit alte explicaţii nici acum, după aproape un an. Potrivit unui blog ce îi poartă numele ziaristului, la 19 iulie se va organiza o simplă ceremonie de comemorare a lui Sokratis Giolias.

Citiţi şi:

Alt jurnalist a fost ucis cu bestialitate în Rusia

Notorietate explozivă pe internet

Secta Revoluţionarilor este singura pistă a oamenilor legii, pentru simplul fapt că această grupare teroristă a revendicat atentatul. Această organizaţie s-a înfiinţat imediat după uciderea de către poliţişti a puştiului Alexis Grigoropoulos, pe temeliile fostei organizaţii teroriste „17 Noiembrie", iar scopul lor este eliminarea personalităţilor Greciei care au ideologii capitaliste. Sokratis a ajuns ţinta lor din cauza impactului pe care îl avea blogul lui, troktiko.blogspot.com, platformă online care ajunsese în 2007 cel mai citit blog din lume, cu 1.500.000 de vizitatori zilnic.

La acea vreme, blogul era mai vizualizat decât Google în Grecia, graţie investigaţiilor cu privire la afacerile murdare ale politicienilor, exclusivităţilor legate de dopajul sportivilor şi informaţiilor neasumate despre diferiţi oameni de afaceri. În timp ce fanii lui Giolias vedeau în jurnalist un luptător şi un adevărat câine de pază al societăţii, rebelii din Secta Revoluţionarilor erau convinşi că articolele erau doar un paravan al colaborării cu Guvernul şi cu indivizi controversaţi.

Asasinarea jurnalistului a avut loc într-o suburbie a Atenei  Foto: reuters



Jocuri duble pe blog

Sub titlul „Suntem în război cu democraţia voastră!", capii Sectei Revoluţionarilor au lăsat, la zece zile de la asasinat, o scrisoare într-un cartier din Atena, publicată ulterior de ziarul „Ta Nea". Manifestul conţinea ameninţări la adresa jurnaliştilor, poliţiştilor, procurorilor, directorilor de închisori, precum şi a sportivilor care se dopează. De asemenea, teroriştii au explicat că l-au executat pe Sokratis Giolias pentru că intoxica populaţia, o manipula şi contribuia la dorinţa Guvernului de a închide gura nemulţumiţilor prin distragerea atenţiei de la deciziile antisociale. Scânteia care a aprins nervii membrilor Sectei Revoluţionarilor ar fi fost informaţia potrivit căreia jurnalistul ar fi fost păzit de doi poliţişti, dintre care unul ar fi fost şi gardianul preşedintelui Curţii Supreme. Conexiunea a fost justificată prin detalii din viaţa de zi cu zi a lui Sokratis.

Potrivit publicaţiei online GR Reporter, Ministerul Protecţiei Cetăţenilor a negat anul trecut faptul că victima ar fi avut paznici, precizând că aceasta a avut bodyguarzi privaţi doar pentru o perioadă de timp, în trecut. Scrisoarea a avut impact asupra anchetei poliţiştilor, mai ales că aceştia descoperiseră la testele balistice asocieri cu gruparea de terorism domestic. Acuzaţiile ucigaşilor au avut impact şi la public, precum şi în breasla jurnaliştilor.

image

Ambiguităţile despre moralitatea şi interesele lui Giolias, strecurate în presă, i-au derutat pe oameni şi, la un an de la asasinatul care a zguduit Europa, aceştia nu mai sunt interesaţi să afle cine l-a ucis.  „Nu credeam oricum în ziarişti, dar îmi plăcea de Sokratis că scria pe «Troktiko» despre vedetele din sport care se dopau. Niciodată nu m-am întrebat cum de avea el întotdeauna primul informaţiile şi apoi, a doua zi, restul presei îl cita", a spus Ilias (31), vânzător la pariuri sportive din Atena.  

„Jurnaliştii nu sunt îngeri"

Unii membrii ai Uniunii Jurnaliştilor din Grecia spun resemnaţi că nu s-a lămurit cazul Sokratis. „Era un fost ziarist care devenise blogger. Era membru al Uniunii, dar pentru ceea ce scria pe internet nu-l putea apăra nimeni. Era totul anonim, chiar şi investigaţiile nu aveau personaje certe. De aceea, acum lucrăm la un proiect care să devină lege la un moment dat şi care să conţină asumarea responsabilităţii de către persoana care scrie pe blog, să semneze ca în ziar", a spus Fanni Petralia, secretar general al Uniunii Jurnaliştilor Eleni.
Jurnalistul Dimitris Gionis, de la ziarul „Elefteriotipia", o completează: „Există o parte întunecată a presei, paralelă cu activitatea care se vede în ziare sau la televizor. Poţi avea şi surse dubioase, jigneşti diferiţi oameni de afaceri, politicieni". 

"Ziarişii nu sunt îngeri. În televiziunile şi în radiourile din Grecia sunt mulţi care servesc interese externe, mai puţin în presa scrisă.''
Dimitris Gionis jurnalist la „Elefteriotipia"

Lista neagră a gazetarilor

Gruparea teroristă Secta Revoluţionarilor a transmis încă de anul trecut o listă neagră a jurnaliştilor din Grecia. Potrivit publicaţiei „Ta nea", printre ţintele rebelilor care susţin că l-au ucis pe Sokratis Giolias se numără gazetari şi directori de instituţii de media. Cap de listă este Petros Costopoulos, directorul publicaţiilor „Click" şi „Max", celebru pentru vechimea de mai aproape 20 de ani în domeniu. El este urmat de gazda emisiunii Ola 10 TV, Temos Anastasiadis, de directorul ziarului „Theme", jurnalistul de investigaţii Makis Triandafilopulos, apoi de prezentatorul de ştiri Nikos Hadzinikolau şi de fostul patron al Alpha TV, Dimitris Kondominas, al cărui consilier media a fost Sokratis Giolias. Înaintea bloggerului ucis în 2010, directorul de ziar Nikos Momferatos a fost asasinat  în 1985, de gruparea „17 Noiembrie".

Un ziarist prins în violenţele din Atena a rămas fără auz pe viaţă

Confruntările dintre anarhişti şi agenţii de ordine fac victime şi în rândul presei  Foto: reuters



Manolis Kypraios, jurnalist la secţia economic din cadrul ziarului „Express", este complet surd după ce o grenadă cu gaze lacrimogene a fost aruncată de poliţişti chiar lângă el. Incidentul a avut loc în urmă cu aproape o lună, când reporterul era pe teren, la protestele "indignanţilor" din Piaţa Sintagma, situată vizavi de parlamentul elen. Potrivit propriilor declaraţii, publicate în ziarul pentru care lucrează, un poliţist a aruncat o grenadă chiar lângă el. Pierzându-şi imediat auzul, Manolis a simţit cum îi curgea sânge din urechi şi a încercat să ceară ajutor, să meargă la un spital din apropiere.

Bătut pe drum spre spital

Aşa cum s-a înregistrat şi în reclamaţia făcută la Uniunea Jurnaliştilor, redactorul de la „Express" a fost rănit şi mai tare în momentul în care a vrut să părăsescă zona de conflict. „Am fost bătut cu brutalitate de către poliţiştii de la Forţele DELTA", a precizat Manolis Kypraios.
Uniunea Jurnaliştilor Eleni au condamnat ferm „brutalitatea şi violenţa" a căror urme se văd pe corpul jurnalistului care "a avut ghinionul de a-şi face datoria". Organizaţia sindicală a mai precizat că va fi alături de victimă, pentru că a aceasta nu va mai putea lucra în presă. De asemenea, mai mulţi membri ai presei au depus plângeri legate de agresivitatea poliţiştilor în zilele de 15, 28 şi 29 iunie.

Exces de gaze lacrimogene

În consecinţă, autorităţile de la Atena au decis începerea unei anchete pentru a afla dacă agenţii au folosit în exces gaze lacrimogene şi violenţă faţă de protestatari în perioada 28-29 iunie, în Piaţa Sintagma. Utilizarea gazelor au dus la evacuarea luxosului hotel King George şi a cauzat probleme de respiraţie unor sute de manifestanţi. „Imaginile video şi declaraţiile martorilor arată agresivitatea forţelor de ordine la cele mai recente proteste în Atena, inclusiv folosirea unor substanţe chimice şi împotriva unor mase de protestanţi paşnici", precizează Amnesty International într-un comunicat de presă în care condamnă metodele de înăbuşire a manifestărilor din Grecia.

Noul terorism din Atena

image

Arsenalul grupării Secta Revoluţionarilor  Foto: www.partizan.gr

Furia stârnită printre greci în decembrie 2008, când un băiat în vârstă de 15 ani, Alexis Grigoropoulos, a fost împuşcat mortal de poliţişti în cartierul Exarhia din Atena, a dat apă la moară grupărilor rebele. Abia stârpită în 2002, cea mai violentă organizaţie teroristă, „17 Noiembrie", a renăscut prin noi găşti violente, ce şi-au stabilit drept scop răzbunarea morţii copilului. Astfel, ţintele violenţelor au fost, iniţial, poliţiştii. Sub deviza „Poliţiştii sunt ca gogoşile (americane - n.r.), nu sunt buni decât dacă au o gaură la mijloc", aşa-numiţii revoluţionari au început să atace cu bombe artizanale secţii de poliţie şi să ameninţe oamenii legii cu moartea.

Secta Revoluţionariilor şi Lupta Revoluţionarilor sunt cele două grupări teroriste ce s-au desprins din ideologia organizaţiei „17 Noiembrie", dar care, potrivit presei elene, acţionează diferit, cu metode greu de prezis. Membrii acestor grupuri ar fi cei care transformă protestele liniştite din Piaţa Sintagma în confruntări violente cu forţele de ordine. „Turiştii ar trebui să înţeleagă că Grecia nu mai este un paradis sigur al capitalismului.

image

Vom transforma această ţară într-o zonă de război a activităţilor revoluţionare, cu demonstraţii violente", se arată într-o declaraţie scrisă pe site-urile partizanilor. Secretarul general al Organizaţiei Naţionale a Turismului din Grecia, George Koletsos, a precizat însă, pentru „Adevărul", că turiştii nu au de ce să se teamă, pentru că, din toată Grecia, protestele ţin câteva ore şi au loc doar pe câţiva metri pătraţi, în Piaţa Sintagma din Atena.

"Grecia este o ţară sigură! Protestele ţin câteva ore şi au loc doar pe câţiva metri pătraţi, în Piaţa Sintagma din Atena.''
George Koletsos
secretar general al Organizaţiei Naţionale a Turismului din Grecia

Caricaturist condamnat la tăcere

Uniunea Jurnaliştilor Eleni are înregistrate sute de cazuri de ziarişti pedepsiţi de lege într-un fel sau altul pentru articolele, imaginile şi chiar desenele pe care le-au publicat în presă. Cel mai şocant şi, în acelaşi timp, hilar caz este cel al unui celebru caricaturist de la ziarul Elefteriotipia, Stathis Stavropoulos, care a publicat o satiră şi o caricatură despre politicianul Konstantinos Mitsotakis, liderul Opoziţiei, de la partidul Nea Dimokratia. Fostul premier al Greciei din perioada 1990-1993 l-a dat în judecată pe caricaturist şi, pe lângă daunele financiare impuse, magistraţii eleni i-au interzis jurnalistului să mai scrie vreodată despre  Konstantinos Mitsotakis şi despre cineva din familia lui. „Dar Stathis este băiat rău şi tot mai scrie despre Mitsotakis", a spus amuzată Fanni Petralia, secretar general al Uniunii Jurnaliştilor Eleni.

Criticile lui Stavropoulos vizează şi acum lumea politică, bisericească, dar şi societatea grecească în întregul ei. Astfel, caricaturile lui înfăţişează preoţi ale căror burţi sunt nişte guri nesătule, aluzie la celebrele scandaluri legate de averile impresionante ale feţelor bisericeşti. De asemenea, un alt desen semnat Stathis Stavropoulos arată felul grecilor de a trăi printr-un schimb de replici între Dumnezeu şi un grec: „Doamne, măcar pentru o zi, fă ca lucrurile să fie bune pentru noi! De ce?, se aude din cer. Bine, hai că vorbim mâine".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite