Jurnalistii lui Mitrea au ajuns sclavi pe "plantatiile" ministrului Dobre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfarsitul anului 2000, actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, il acuza pe fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea de deturnarea a 6 milioane de dolari pentru o televiziune

La sfarsitul anului 2000, actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, il acuza pe fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea de deturnarea a 6 milioane de dolari pentru o televiziune proprie, la Constanta. Asa s-a aflat de "MTC Constanta", pentru ca altfel nimeni nu ar fi urmarit o televiziune de "serviciu". In prezent insa, jurnalistii de la postul de televiziune al Transporturilor Constanta nu si-au primit salariile de 3 luni de zile. Proprietarul postului "MTC Constanta" a ramas acelasi minister, dar sub conducerea lui Gheorghe Dobre, reprezentantul Aliantei D.A. Sindicatul Liber al Lucratorilor din SC MTC TV a dat in judecata conducerea societatii, in data de 27 aprilie. Conflictul se acutizeaza in data de 5 mai, atunci cand salariatii organizeaza o actiune spontana de protest. La primul termen de judecata, din 3 iunie, presedintele uniunii sindicale Mediasind, Cristi Godinac, a facut o declaratie publica prin care acuza ca drepturile salariatilor au fost incalcate flagrant. "Este o forma de sclavagism. Ei muncesc pe "plantatiile" Ministerului Transporturilor, fara sa li se respecte nici un drept. Mai mult chiar, nu li s-au achitat nici contributiile la asigurarile sociale, iar, conform unei ordonante recente de Guvern, acesta este deja un caz penal. "Cazul de fata a fost deja adus in atentia Federatiei Internationale a Jurnalistilor", a declarat Cristi Godinac. Cele 27 de persoane care au ramas in postul de televiziune au si ele de recuperat, numai pentru luna aprilie, 197 de milioane de lei", a declarat Mihai Grigoruta, reprezentantul angajatilor.
Administratia MTC cere daune angajatilor
Cu prilejul celui de-al doilea termen de judecata, angajatii televiziunii locale au avut surpriza sa afle ca si conducerea postului i-a dat in judecata, pentru intreruperea programului de lucru in ziua de 5 mai. In actiunea intentata, patronatul MTC motiva ca in ziua respectiva, prin intreruperea activitatii, televiziunea a fost pagubita de suma de 240 milioane de lei. Ca replica la aceasta acuzatie, angajatii MTC sustin ca patronatul doreste sa falimenteze societatea, ca mai apoi sa vanda televiziunea. In urma acestui conflict, Inspectoratul Teritorial de Munca a facut cercetari si a ajuns la concluzia ca aceia care au dreptate sunt angajatii. S-a constatat ca MTC are o datorie de 135 de miliarde lei catre jurnalisti si prin neplata acestei datorii se incalca legislatia muncii in vigoare. Ziaristii au solicitat schimbarea managementului societatii, dar raspunsul oficial a fost ca "managerii actuali sunt foarte buni". Dan Mihaescu, directorul MTC, declara ca, pana in prezent, s-au strans 10.000 de dolari pentru acoperirea datoriilor si ca ar mai fi nevoie de inca pe atat pentru a se reusi stingerea conflictului. Cu toate acestea, intr-o recenta emisiune difuzata pe Realitatea TV, ministrul Dobre declara cu seninatate ca la MTC Constanta nu sunt probleme.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite