Jurnal de călătorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TVR Cultural Duminică, 23.00 Înainte de a fi devenit unul dintre liderii revoluţiei cubaneze şi figură emblematică a mişcării de stânga din întreaga lume, idol a milioane

TVR Cultural

Duminică, 23.00

Înainte de a fi devenit unul dintre liderii revoluţiei cubaneze şi figură emblematică a mişcării de stânga din întreaga lume, idol a milioane şi milioane de tineri care arborează tricoul cu efigia sa inconfundabilă, Che Guevara a fost un student sârguincios la medicină, care ducea o viaţă relativ îndestulată în capitala Argentinei, Buenos Aires.

Existenţa lui a cunoscut o schimbare radicală în 1952, când, la vârsta de 23 de ani, a hotărât să facă o pauză în studiile sale şi, împreună cu prietenul său Alberto Granado, să întreprindă o lungă excursie în America de Sud. Călătoria celor doi, la început pe o veche motocicletă, completată apoi pe jos, cu autostopul sau cu ajutorul unei plute, a durat peste şapte luni, în cursul cărora au parcurs aproape 12.000 de kilometri.

În momentul când călătoria a luat sfârşit la Caracas, în Venezuela, Guevara era un om cu totul altul.
Bazat pe jurnalul ţinut de Guevara şi pe cartea scrisă de Granado, filmul este povestea acestei aventuri. Regizorul brazilian Walter Salles a ştiut să evite calea lesnicioasă a politizării acestei etape din viaţa viitorului revoluţionar. Aşa cum este portretizat de Gael Garcia Bernal, Guevara este un tânăr care, în contact cu mizeria, sărăcia şi bolile întâlnite în drum, suferă o transformare radicală. Transformare prezentată treptat şi subtil, evoluţia sa ulterioară şi rolul ce avea să i-l rezerve istoria fiind abia sugerate. În ultimă instanţă, "Jurnal de călătorie" este un reuşit "road movie".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite