Junii au descins călare în Cetatea Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşovul a fost luat cu asalt de mii de braşoveni şi turişti ieri, în Duminica Tomii, când cetele de juni au intrat călare în vechea Cetate. Aceasta este cea mai importantă

Braşovul a fost luat cu asalt de mii de braşoveni şi turişti ieri, în Duminica Tomii, când cetele de juni au intrat călare în vechea Cetate.

Aceasta este cea mai importantă sărbătoare tradiţională a vechiului burg şi se desfăşoară în fiecare an după Sfintele Sărbători ale Paştelui.

De dimineaţă, junii au coborât călare pe la vătaf, iar de aici la armaşul mare şi la cel mic, după care s-au adunat în Piaţa Prundului, la Biserica "Sf. Nicolae". După ce preotul paroh le-a sfinţit steagurile, fiecare grupare a junilor a cântat "Hristos a Înviat!" în jurul Troiţei căpitanului Ilie Birt, luptător pentru cauza românilor braşoveni. Tinerii s-au încolonat apoi după tradiţie: întâi Junii Tineri, urmaţi de cei Bătrâni, Junii Curcani, Dorobanţi, Braşovecheni, Roşiori şi Albiori. Coloana este deschisă de fanfară, iar fiecare grup are în frunte vătaful, urmat de stegar, încadrat de cei doi armaşi. Alaiul a străbătut principalele străzi din Cetate, după care s-a îndreaptat spre locul numit Pietrele lui Solomon. Acesta este un amfiteatru natural, unde junii se răspândesc pe cele două platouri la locurile amenajate de secole, fiecare grup cu masa lui. Petrecerea începe prin ieşirea la horă şi aruncarea buzduganului, pe melodia cunoscută ca "Hora Junilor".

Înţelesul termenului de "june" în Transilvania este cel de "tânăr fecior neînsurat". Documentele atestă că în 1931 existau şapte organizaţii ale junilor, cea mai veche fiind cea a Junilor Tineri. Ultimul grup înfiinţat datează din 1924 şi este cel al Braşovechenilor, format numai din bărbaţi căsătoriţi.Obiceiul junilor este considerat drept unul dintre ritualurile de iniţiere în rândul feciorilor, el fiind inclus în ciclul "cetelor".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite