Jumătate din economii, concentrate de bucureşteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depunerile populaţiei şi ale companiilor din Capitală se ridicau, la sfârşitul lunii februarie, la 38,3 miliarde de lei. Capitala şi marile judeţe din ţară continuă să concentreze cea

Depunerile populaţiei şi ale companiilor din Capitală se ridicau, la sfârşitul lunii februarie, la 38,3 miliarde de lei.

Capitala şi marile judeţe din ţară continuă să concentreze cea mai mare parte a economiilor constituite la băncile din România. La polul opus se află judeţele sărace, cu o slabă dezvoltare economică, unde valoarea depozitelor rămâne nesemnificativă.



Bucureştenii au economisit cât restul românilor la un loc, potrivit ultimelor date ale Băncii Naţionale a României (BNR). Astfel, până la finele lunii februarie, populaţia şi firmele din Capitală au constituit depozite în valoare de 38,3 miliarde de lei, în timp ce depunerile totale efectuate la băncile din România s-au ridicat la 75,2 miliarde de lei.


Depunerile judeţelor sărace nu depăşesc 1% din total


În ierarhia după valoarea depozitelor, Bucureştiul este urmat de judeţe precum Cluj, Constanţa, Sibiu şi Timiş. De pildă, clujenii şi-au pus deoparte, până la sfârşitul celei de-a doua luni a anului, economii care au ajuns la 3,2 miliarde de lei, iar constănţenii - 2,64 miliarde de lei.

Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), spune că această repartiţie este una normală şi direct proporţională cu nivelul veniturilor obţinute de populaţia şi firmele din Capitală, şi, respectiv, din marile judeţe ale ţării. "Această ierarhie este una normală şi o urmează pe cea a Produsului Intern Brut pe cap de locuitor (PIB/loc). În Bucureşti, Cluj şi Constanţa se obţin cele mai mari venituri", a spus Voinea. În plus, acesta este de părere că un factor important în această ierarhie este reprezentat de gradul de dezvoltare a infrastructurii bancare.


La polul opus, se află judeţele cu o slabă dezvoltare economică, cu venituri mici, şi implicit cu un nivel scăzut al valorii depunerilor la bănci. Giurgiu ocupă ultima poziţie în topul depozitelor, cu o valoare a economiilor, constituite până la finele lui februarie, de doar 228,5 milioane de lei. Această sumă nu reprezintă o pondere mai mare de 0,3% în totalul depunerilor efectuate de populaţia şi companiile din ţara noastră. Printre codaşi se mai numără judeţe precum Mehedinţi, Caraş-Severin, Sălaj, Călăraşi şi Ialomiţa. Pentru fiecare dintre acestea, sumele economisite nu depăşesc 300 milioane de lei, respectiv 0,4% din total.


Bucureştenii, campioni şi la credite


Lucrurile nu stau diferit nici în cazul împrumuturilor contractate. Capitala conduce detaşat şi la capitolul credite, în timp ce judeţul Giurgiu ocupă, şi aici, ultimul loc.


Sumele împrumutate de bucureşteni se ridicau, la finele lunii februarie, la 54,9 miliarde de lei, reprezentând o treime din totalul de 159,2 miliarde de lei acordate la nivelul întregii ţări. Ca şi în cazul depozitelor, Capitala este urmată în ierarhia creditelor contractate de marile judeţe din România. Astfel, în Cluj, Timiş şi Constanţa s-au acordat cumulat împrumuturi de aproape 20 miliarde de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite