Jumătate din drumuri se pot pava cu asfalt românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rafinăria Vega din Ploieşti a început, ieri, producţia de bitum rutier modificat cu polimeri - compoziţia de bază cu care se asfaltează drumurile, adus până în prezent numai din import.

Rafinăria Vega din Ploieşti a început, ieri, producţia de bitum rutier modificat cu polimeri - compoziţia de bază cu care se asfaltează drumurile, adus până în prezent numai din import. Astfel că autostrăzile şi drumurile noastre naţionale pot fi construite sau reabilitate cu asfalt "made in Romania", în proporţie de cel puţin 50%.

Până în prezent, bitumul rutier modificat - care este mult mai bun decât cel obişnuit atât în ceea ce priveşte rezistenţa, cât şi costurile de întreţinere - era importat în întregime din străinătate. Instalaţia de producţie a bitumului modificat poate să acopere jumătate din consumul necesar pe plan naţional.

Bitumul modificat este deja inclus în caietele de sarcini pentru tipul mixturii asfaltice care să alcătuiască stratul de uzură al autostrăzilor şi drumurilor naţionale realizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Bitumul rutier este folosit în ţările UE de circa 20-25 de ani ca strat pentru calea de rulare a drumurilor, fiind un material care are o durată de viaţă cu 50% mai mare faţă de bitumul obişnuit, în timp ce costurile de întreţinere sunt reduse la jumătate. De asemenea, noul produs are rezistenţa la deformaţii permanente cu 85% mai mare şi, în plus, poate reduce zgomotul în trafic cu până la 20% - în funcţie de soluţia aleasă de constructor.

"Noul produs poate fi livrat zilnic clienţilor de pe piaţa internă, fiind astfel eliminate dificultăţile pe care le presupune importul", a declarat Marcel Pavel, directorul general al rafinăriei Vega. El a precizat că instalaţia pusă ieri în funcţiune are o capacitate de 60.000 de tone pe an.Rafinăria Vega face parte din Entitatea de Afaceri Rafinare şi Petrochimie a grupului Rompetrol, alături de rafinăria Petromidia şi Rompetrol Petrochemicals.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite