Judecătorul judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vocea preşedintelui nu mai este vocea inculpatului Traian Băsescu Justiţia încă nu a confirmat capacitatea de a lupta eficient împotriva corupţiei la nivel înalt. Această celebră

Vocea preşedintelui nu mai este vocea inculpatului Traian Băsescu

Justiţia încă nu a confirmat capacitatea de a lupta eficient împotriva corupţiei la nivel înalt. Această celebră frază o tot auzim. Problema s-a transformat însă într-o luptă politică în care procurorii sunt lăudaţi, iar judecătorii, puşi la zid. Nimeni, niciodată nu a putut arăta de ce lupta anticorupţie nu are rezultate. Traian Băsescu a ieşit iar la rampă, de Ziua Justiţiei, tunând şi fulgerând împotriva magistraţilor. De această dată, preşedintele s-a "revoltat" doar împotriva judecătorilor, procurorii primind, fie şi numai tacit, o bilă albă!

Când vine preşedintele ţării şi îşi arată public îndoiala faţă de "ceva" care se întâmplă în instanţe cu finalizarea cauzelor cu "mari rechini", avem dreptul să ridicăm un semn de întrebare. Traian Băsescu nu a dat nume, dar a găsit vinovaţii eşecului anticorupţiei: judecătorii. Gestul preşedintelui care a criticat lipsa de condamnări în ceea ce priveşte corupţia la nivel înalt este însă surprinzător, în condiţiile în care el însuşi a fost în faţa instanţelor în calitate de inculpat. La fel ca şi acei "mari corupţi" pe care şeful statului îi vrea astăzi condamnaţi, şi el s-a folosit de chichiţele sistemului pentru a stopa o cercetare judecătorească. Dosarul "Flota" s-a reîntors la Parchet după un viciu de procedură: procurorii-şefi ai PNA s-au încurcat în a contrasemna rechizitoriul. Un viciu formal, însă destul de important pentru ca, atunci, neprezidenţialul Băsescu să îl invoce prin avocaţii săi şi să aibă şi câştig de cauză. Acelaşi lucru se întâmplă acum în instanţe. Corupţii pe care preşedintele îi pune la zid au "neruşinarea" să speculeze - aşa cum şi el a făcut-o - unele vicii legislative şi să taxeze incompetenţa şi reaua credinţă a procurorilor. Astăzi, "corupţii de serviciu" nu trebuie să mai aibă niciun drept.

Nici măcar acel drept imuabil de a primi respectul prezumţiei de nevinovăţie de la omul care este învestit cu respectarea principiilor atât de des călcate în picioare. Băsescu nu se poate transforma în judecătorul judecătorilor fără să aibă argumente concrete, exemple care să ateste că prin instanţe dosarele muncite cu sudoare de procurori se transformă în maculatură numai pentru că "ceva se întâmplă acolo". O poate face doar ca o eroare, una asemănătoare cu aceea din momentul în care s-a autodeclarat membru de drept al CSM!

Cât despre judecători, nimic nu este nou! Acelaşi sistem învechit, aceleaşi metehne, doar că, acum, vocea preşedintelui nu mai este vocea anchetatului Traian Băsescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite