„Judecătorii“ lui Ponta, acuzaţi pe nedrept

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen realizat de Vali Ivan
Desen realizat de Vali Ivan

Preşedintele consiliului care a stabilit plagiatul premierului nu ia niciun leu din proiectul european pe care îl coordonează.

Profesorul universitar Marius Andruh, preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a stabilit că premierul Victor Ponta a plagiat la teza de doctorat, a reacţionat la acuzaţiile care i-au fost aduse de PSD. În comunicatul emis sâmbătă de partidul de guvernământ, el era acuzat că este „beneficiarul unui grant de 7 milioane de lei, adică aproape 1,6 milioane de euro, acordat de Ministerul Educaţiei, în timpul ministeriatului lui Daniel Funeriu".

În primul rând, liderii PSD au confundat Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, care se află într-adevăr în subordinea ministerului, cu  instituţia la care se depun cererile pentru proiecte europene: Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice. În al doilea rând, nu profesorul Andruh a luat banii, ci patru echipe care lucrează la proiect: două de la Universitatea Bucureşti şi două de la Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Nu este plătit pentru grantul european

Personal, coordonatorul proiectului nu încasează nimic, deşi regulile îi permit un maximum de 1.500 de euro pe lună. "Nu erau bani suficienţi pentru doctoranzii care participă la cercetare, de aceea eu nu m-am trecut cu niciun leu. Ca să înţeleagă cei de la PSD, le transmit aşa: Nu coordonez lucrarea pentru bani, ci pentru gloria ştiinţei româneşti", ne-a declarat, ieri, Marius Andruh.

Profesorul universitar mai spune că are venituri suficiente şi, ca orice om de ştiinţă, se bucură mai mult atunci când o cercetare românească este publicată într-un jurnal de prestigiu internaţional decât pentru suma câştigată. Mai mult, principiul lui Andruh este să nu fie plătit pentru aceste lucrări. Principiu pe care l-a „încălcat" doar anul trecut, într-un alt proiect pe care l-a coordonat şi în care şi-a trecut, în scripte, 2.000 de lei pe lună.

Suma respectivă avea o destinaţie precisă: 700 de lei completau veniturile unui doctorand pakistanez care trăia cu 85 de euro pe lună (doar atât dă statul atunci când nu este vorba de un cetăţean român sau european), alţi 700 de lei erau destinaţi secretarei care în timpul liber se ocupa de problemele grantului, iar restul de 600 de lei era prevăzut pentru situaţii de excepţie.

Prin comparaţie, liderul sindical Dumitru Costin (preşedintele Blocului Naţional Sindical) a câştigat 11.153 de lei lunar, în anul 2010, ca manager al unui proiect european.

Universitarii, acuzaţi de interese politice

Dintre cei 19 membri ai CNATDCU, 13 s-au întrunit vineri şi au decis, în unanimitate, că teza de doctorat a lui Victor Ponta este un caz de plagiat. Alţi doi membri au votat prin e-mail în favoarea aceleiaşi decizii, în timp ce patru au fost absenţi.

Universitarii prezenţi la şedinţă sunt: Marius Andruh (Academia Română, Universitatea din Bucureşti), Dorel Banabic (Academia Română, Universitatea Tehnică din Cluj), Lucian Pintilie (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor din Bucureşti), Lazăr Vlăsceanu (Universitatea din Bucureşti), Viorel Barbu (Academia Română, Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi), Dragoş Mihael Ciuparu (Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti), Liviu Marşavina (Universitatea Politehnică din Timişoara), Sergiu Nedevschi (Universitatea Tehnică din Cluj), Cristian Oară (Universitatea Politehnică din Bucureşti), Octavian Popescu (Academia Română, Institutul de Biologie din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj), Marian Preda (Universitatea din Bucureşti), Carmen Focaciu (Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj) şi Florin Stamatian (UMF Cluj, membru al Academiei de Studii Medicale).

Liderii PSD i-au acuzat de interese politice pe toţi cei care au votat plagiatul în cazul Victor Ponta. Astfel, partidul de guvernământ susţine că o parte dintre ei ar fi membri PDL, că au făcut parte din comisii înfiinţate pe lângă Preşedinţie sau că au beneficiat de proiecte europene pe vremea fostei guvernări. Cel puţin în cazul preşedintelui Marius Andruh, acuzaţiile sunt fără acoperire: acesta a negat că are vreo legătură cu PDL şi că a încasat vreun ban din grantul pe care îl coordonează.

"Nu erau bani suficienţi pentru doctoranzii care participă la cercetare, de aceea eu nu m-am trecut cu niciun leu."
Marius Andruh preşedinte CNATDCU

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite