Judecătorii cer Parchetului să lămurească cheltuirea a 500 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii de la instanţa supremă care au decis retrimiterea la Parchet a dosarului privind lucrările pentru Muzeul Naţional de Artă Contemporană susţin că în această cauză este absolut

Magistraţii de la instanţa supremă care au decis retrimiterea la Parchet a dosarului privind lucrările pentru Muzeul Naţional de Artă Contemporană susţin că în această cauză este absolut necesară întocmirea unei expertize contabile pentru stabilirea sumelor cheltuite şi verificarea legalităţii licitaţiilor.
Lucrările au fost efectuate de SC Aedificia SA, grup de firme cunoscut pentru contractele atribuite în timpul guvernării Năstase. Instanţa supremă subliniază în motivarea de reanalizare a dosarului că există indicii pentru începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu pe numele fostului premier, Adrian Năstase, dar şi al patronului SC Aedificia SA, Petre Badea. Judecătorii au descoperit diferenţe imense între suma alocată iniţial proiectului şi devizul final. Magistraţii au făcut observaţia conform căreia construirea muzeului ar putea afecta siguranţa Palatului Parlamentului. Se mai arată că proiectarea s-a făcut în baza unei licitaţii cu invitaţi şi nu a unei licitaţii publice, acest lucru fiind posibil prin modificarea Legii achiziţiilor publice. "Înalta Curte apreciază că cercetările efectuate nu au lămurit, prin probatoriu, aspectele semnalate, limitându-se la a aduna, în mai multe volume, acte, avize, certificate şi rapoarte, fără însă a răspunde, concret, la obiecţiile formulate", descriu judecătorii modul în care procurorii au realizat ancheta. Magistraţii cer ca expertiza contabilă să stabilească dacă este justificată creşterea de la 369.530.734.000 lei - valoarea obiectivului prezentat la expertizare la nivelul preţurilor din luna decembrie 2001 - la 502.972.306.808 lei - suma efectiv cheltuită de la buget pentru finalizarea obiectivului.
În anul 2003, Anca Petrescu, autor al proiectului Casa Republicii, în prezent Palatul Parlamentului, a trimis un memoriu la PNA, în care a reclamat modul în care se derulează proiectarea şi execuţia Muzeului Naţional de Artă Contemporană. PNA şi-a declinat competenţa către Parchetul General, cel care în final a considerat că nu se impune începerea urmăririi penale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite