Judecătorii susţin că Miron Cozma a fost încarcerat nelegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarea Coralia Iacob, cea care a decis ca statul român să-i plătească lui Miron Cozma despăgubiri de 10.000 de euro, susţine, după studierea dosarului de încarcerare a acestuia, că

Judecătoarea Coralia Iacob, cea care a decis ca statul român să-i plătească lui Miron Cozma despăgubiri de 10.000 de euro, susţine, după studierea dosarului de încarcerare a acestuia, că detenţia liderului minerilor începută de la data de 17 decembrie 2004 este nelegală.

În 17 decembrie 2004, Ion Iliescu a dat un decret prezidenţial prin care abroga un alt decret, emis la 15 decembrie 2004, prin care a fost graţiat Miron Cozma şi alte 44 de persoane. Miron Cozma a atras atenţia tribunalului că până la emiterea unui mandat judecătoresc, dat după şase luni, el a fost ţinut închis în baza decretului din Monitorului Oficial. Magistratul arată că, potrivit normelor Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, "nicio persoană eliberată ca urmare a unui decret de graţiere nu poate să fie reîncarcerată în baza unui decret care este un act administrativ provenind de la autorităţile publice cu caracter politic". Coralia Iacob apreciază că principiul irevocabilităţii unui act administrativ intrat în circuitul civil şi executat se bazează pe "principiul stabilităţii şi siguranţei raporturilor juridice, element esenţial preeminenţei dreptului într-o societate democratică".

Roşeţi: "Ne menţinem pretenţiile de patru milioane de euro"

În privinţa daunelor de patru milioane de euro solicitate de Miron Cozma, judecătoarea a găsit suma exagerată, în raport de prejudiciul suferit şi că situaţia prin care acesta a trecut "nu poate fi transformată într-un izvor de îmbogăţire fără just temei". Tribunalul a apreciat însă că privarea de libertate a lui Miron Cozma a fost de natură a-i produce suferinţe pe plan moral şi social, "o asemenea măsură lezând demnitatea şi onoarea, libertatea individuală, ca drepturi personale nepatrimoniale ocrotite prin lege". Adrian Roşeţi, avocatul lui Miron Cozma, ne-a declarat că astăzi se va duce la Rahova, deoarece clientul său trebuie să semneze motivele de apel. "Ne menţinem pretenţiile de despăgubire de patru milioane de euro. Din punctul nostru de vedere, şi având în vedere prejudiciul suferit, suma nu este fantastică", ne-a mărturisit Adrian Roşeţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite