Judecător la 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii infractori vor fi judecaţi de copiii de vârsta lor şi vor primi numai amenzi sau zile de muncă în folosul comunităţii Încă de la vârsta de 10 ani, copiii cuminţi din Marea

Tinerii infractori vor fi judecaţi de copiii de vârsta lor şi vor primi numai amenzi sau zile de muncă în folosul comunităţii

Încă de la vârsta de 10 ani, copiii cuminţi din Marea Britanie vor putea să-şi judece prietenii mai zburdalnici, în cadrul unor "tribunale de cartier" care vor avea puterea de a da pedepse.

Tribunalele copiilor vor fi solicitate de un judecător adult, care le va repartiza numai infracţiunile minore, iar pedepsele vor fi decise de copii numai în limitele legii, la indicaţia judecătorului care se ocupă de caz.

Copiii "răi" din cartierele Londrei sau din oraşele de provincie ale Marii Britanii vor fi aduşi în faţa copiilor "din vecini", prieteni sau colegi de şcoală, pentru a fi pedepsiţi pentru actele minore de huliganism, dar suficient de grave încât să atragă o pedeapsă penală: bătăi între bande, furturi din magazine, atacuri asupra altor copii, mâzgălirea caselor sau a vagoanelor de metrou etc. Pentru toate aceste infracţiuni, care până acum erau penalizate cu ani grei de "şcoală de corecţie", de-acum se vor primi numai amenzi sau zile de muncă în folosul comunităţii.

Ideea de a-i aduce pe copiii răi în faţa colegilor şi cunoscuţilor, care trebuie să voteze ce pedepse vor primi, aparţine unui specialist în domeniul infracţiunilor juvenile, Paul Cavadino, şeful unei organizaţii pentru prevenirea infracţiunilor, numită "Nacro".

Scopul este reeducarea

Acesta spune că studiile efectuate de specialişti au dovedit că tinerii închişi în puşcăriile pentru minori devin, în 98% din cazuri, mai răi decât erau iniţial.

Din cauza vieţii din penitenciare, care le afectează iremediabil valorile morale, ei se transformă în infractori autentici şi apoi recidivează. "De multe ori, după doi ani de închisoare, copilul-infractor ar trebui să se căiască şi să devină un bun cetăţean. De-asta primeşte pedeapsa, ca să fie reeducat. În realitate, abia când scapă e un infractor veritabil", spune Cavadino.

Cea mai bună soluţie: a doua şansă

După ce primesc doar o pedeapsă din partea colegilor, care - desigur - vor fi mult mai îngăduitori decât ar fi fost judecătorii adulţi, copiii infractori obţin practic a doua şansă. Ei au ocazia să regrete şi să se îndrepte, tocmai pentru că au fost ajutaţi de ceilalţi copii, care s-au dovedit indulgenţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite