Jucăriile şi laptopurile alină dorul de părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii plecaţi la muncă în străinătate încearcă să umple golul din sufletul copiilor lăsaţi acasă, prin cadouri În 80 la sută din localităţile din judeţul Timiş există

Românii plecaţi la muncă în străinătate încearcă să umple golul din sufletul copiilor lăsaţi acasă, prin cadouri

În 80 la sută din localităţile din judeţul Timiş există cazuri de copii care au cel puţin un părinte plecat în străinătate la lucru, pe termen scurt sau pentru o perioadă mai lungă. Copiii, cei mai mulţi sub 14 ani, rămân cu celălalt părinte, cu bunicii sau cu unchi şi mătuşi.

Persoanele care pleacă în străinătate la muncă sunt luate în evidenţă de primării care, ulterior, monitorizează evoluţia copilului rămas singur. Din cele 98 de localităţi din judeţ, în cazul a 76, primăriile transmit date despre copii minori care au cel puţin un părinte plecat în altă ţară la lucru.

Potrivit Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiilor sunt în evidenţe aproape 1.800 de minori în această situaţie. Purtătorul de cuvânt al DJASPC, Smaranda Marcu, spune că ar fi mai mulţi copii pentru că nu toate primăriile fac raportări, iar cifrele nu sunt întotdeauna exacte.

În satul lui Costel Busuioc sunt zeci de astfel de cazuri

În localitatea Ghilad, din Timiş, de unde a plecat şi Costel Busuioc în Spania, sunt cel puţin încă 20 de familii dezbinate, pe motiv că unul dintre soţi e plecat. Gavril Oltean, tatăl unui copil de 10 ani, spune că, prin intermediul lui Costel, şi el a plecat în Spania pentru aproape doi ani. "M-a ajutat şi pe mine să-mi găsesc de lucru, dar a fost foarte greu.

Acum e plecată soţia mai mult, iar eu am rămas acasă cu copilul", declară Gavril O. Soţia acestuia, Maria Oltean, are 27 de ani şi pleacă pe perioadă nedeterminată în Italia, unde lucrează într-un restaurant din San Remo. "Am lucrat zece ani înainte de a pleca şi nu ne ajungeau bani.

E greu, mi-e dor de copil, de câte ori vorbim la telefon îmi spune să mă întorc şi niciodată nu ştiu când voi putea să fac asta. Am vrut să vin la Crăciun, dar nu am reuşit. Acum voi pleca pe 1 Mai şi nu ştiu când o să mă întorc", a spus Maria O.

Asistent social pentru copiii fără părinţi

Primarul din Ghilad, Cornel Guran, spune că de când a crescut numărul persoanelor care-şi lasă copiii acasă şi pleacă în străinătate, a înfiinţat şi un post de asistent social, deşi comuna nu are mai mult de două mii de locuitori. "Noi trebuie să-i monitorizăm pe copiii care rămân fără un părinte, chiar dacă pleacă în străinătate sau se întâmplă alte nenorociri.

Avem o asistentă socială care verifică situaţia şcolară, merge la copii acasă să vadă dacă sunt îngrijiţi sau nu. Am ajuns să avem o relaţie strânsă cu unele familii, la care la început am fost nevoiţi să mergem mai des şi să le atragem atenţia celor care au rămas să aibă grijă de copil că apar probleme la şcoală sau când ies copiii de la şcoală", a declarat Guran.

Primarul din Ghilad consideră că e normal ca părinţii să plece pentru că nu au unde să muncească, iar investitorii nu vin în zonă, pentru că nu au infrastructura necesară, deşi în localităţile din jur ar fi forţă de muncă.

Împăcat cu situaţia

Fiul Mariei Oltean din Ghilad are 10 ani şi este în clasa a IV-a. Dorin este împăcat cu ideea mamei plecate, care doar în altă ţară poate să facă bani cu care să-i satisfacă toate dorinţele. "Îmi aduce jucării, haine, dulciuri, iar acum am vrut un laptop.

Mi-e dor de ea şi poate o să mă ia şi pe mine acolo", spune Dorin, care nu ştie să folosească laptopul sau un calculator, pentru că la Şcoala cu clasele I - VIII din Ghilad, doar elevii de gimnaziu au acces la calculatoare şi învaţă, parţial, informatică. Dorin este un elev cu rezultate medii la şcoală, nu le face probleme dascălilor, iar învăţătoarea spune despre el că e cuminte "uneori crezi că e fată, şi nu băiat".

Casă, maşină şi aparate electronice

Persoanele care lucrează în străinătate şi se întorc acasă cu câteva mii de euro, agonisite în luni bune de muncă, investesc în primul rând în confortul din casă, în aparate electrice şi electrocasnice, apoi îşi cumpără o maşină, iar în cele din urmă îşi aranjează şi casa. În cazul familiei Olteanu din Ghilad, cei doi soţi au reuşit ca, după ce au lucrat fiecare câte doi ani în Spania, respectiv Italia, să cumpere casa în care locuiesc acum şi pe care au început să o tencuiască.

Abandon şcolar dublu în Timiş

Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, abandonul şcolar în anul 2006 - 2007 este de două ori mai mare faţă de cel înregistrat cu un an în urmă, din cauza faptului că tinerii pleacă în ţările în care părinţii lor muncesc. "O explicaţie ar fi aceea că la 1 ianuarie 2007, România s-a integrat în Uniunea Europeană, fapt ce a permis migraţia forţei de muncă.

Numai în Spania sunt 40.000 de români elevi, care învaţă acolo, elevi care au abandonat şcoala aici şi au plecat cu familiile în Spania. Probabil acesta este principalul motiv al numărului mare de cazuri de abandon şcolar în Timiş", a precizat Marin Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Timiş.

>> Îmi aduce jucării, haine, dulciuri, iar acum am vrut un laptop. Mi-e dor de ea şi poate o să mă ia şi pe mine acolo
Dorin Oltean, 10 ani

>> Noi trebuie să-i monitorizăm pe copiii care rămân fără un părinte, chiar dacă pleacă în străinătate sau se întâmplă alte nenorociri.
Cornel Guran, primarul din Ghilad, Timiş

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite