Joubert, trei titluri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Francezul şi-a adjudecat ultimul trofeu, săptămâna trecută, în cadrul Campionatelor Europene de la Helsinki. În ciuda căzăturii de la programul liber, patinatorul-săritor a reuşit să urce pe prima treaptă a podiumului datorită punctajului mare obţinut la programul scurt.

Brian Joubert a câştigat pariul cu sine însuşi. După ce anul trecut s-a clasat al treilea în spatele cehului Tomas Verner şi al elveţianului Stephan Lambiel, francezul, la 24 de ani, a reuşit să-şi treacă în palmares al treilea trofeu european.

Cu un start mai greoi, câştigând Cupa Rusiei în noiembrie, dar declarând forfait în finala Cupei Mondiale de luna trecută, din cauza problemelor cu spatele, Joubert a avut o revenire spectaculoasă.

A intrat în noul an şi la Campionatele Europene cu un program total nou. Schimbat pe ultima sută de metri, deoarece cel dinainte a simţit că nu i se potriveşte, a sperat în acest mod să câştige inima juriului, atât prin prezenţa sa artistică, cât şi prin săriturile cvadruplu toe loop, triplu axel şi dublu axel combinat.

„Am schimbat complet programul liber – coregrafie, muzică, tot. De obicei nu fac acest lucru în mijlocul sezonului, dar am simţit că trebuie”, a spus Joubert, care a ales să patineze pe coloana sonoră de la Matrix Reloaded, intercalată cu Requiem for a Dream.

Şi pentru că nu a avut mult timp la dispoziţie să repete, a ratat aterizarea la una dintre săriturile triplu lutz. În ciuda căzăturii sale, Brian Joubert a reuşit totuşi, graţie punctajului mare de la programul scurt, să „fure” medalia de aur pentru a treia oară, după cele obţinute în 2004 şi 2007.

Francezul, originar din Provence, i-a devansat astfel pe italianul de origine franceză Samuel Contesti şi pe belgianul Kevin Van der Perren.  „Toate victoriile sunt importante, dar aceasta este cu atât mai importantă pentru mine, cu cât am avut un început de sezon mai dificil”, a adăugat francezul în faţa a peste 4.500 de spectatori, cărora le-a dat întâlnire peste aproximativ două luni, în martie, la Campionatele Mondiale de la Los Angeles.

Supranumit omul săriturilor pe gheaţă, Brian a promis fanilor că va încerca să facă la Mondiale trei sărituri cvadruple: „Pentru mine, acest gen de sărituri sunt importante, acestea sunt viitorul patinajului şi promit că voi face trei la Campionatele de la Los Angeles”.

Laura Lepisto s-a impus la feminin

Reprezentanta gazdelor, Laura Lepisto a urcat pe primul loc al podiumului la europenele de la Helsinki. Ea le-a devansat pe Carolina Kostenr (Italia) şi Susanna Poyki (Finlanda).

Germanii, al treilea aur consecutiv la perechi

Cuplul german Aliona Savcenko/Robin Szolkowy a câştigat, miercuri, pentru a treia oară consecutiv, medalia de aur la proba de perechi în cadrul Campionatelor Europene de patinaj artistic de la Helsinki.

Cuplul german a obţinut un total de 199,07 după ce a dansat pe muzica din filmul „Lista lui Schindler”. În proba de dans, aurul a revenit perechii ruse Jana Holova şi Serghei Naviţchi.

Românii nu s-au calificat pentru „libere“

În cadrul Campionatelor Europene de la Helsinki, care s-au desfăşurat săptămâna trecută, au fost prezenţi pe tabloul de start şi doi patinatori români. Este vorba de Roxana Luca şi Zoltan Kelemen, ambii ratând calificarea pentru programele libere.

Astfel, patinatoarea română s-a clasat pe locul 27 după programul scurt, obţinând 35,40 puncte, în timp ce Zoltan a obţinut 41,74 puncte – mai puţin de jumătate cât a acumulat francezul Jaubert, care s-a calificat de pe prima poziţie, clasându-se pe poziţia 34.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite