Jonglerii cu bani publici în piaţa de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea de reglementare în domeniu impune cheltuieli nejustificate de transport al electricităţii . Atunci când vine vorba de furnizorii privaţi de electricitate, Autoritatea Naţională

Autoritatea de reglementare în domeniu impune cheltuieli nejustificate de transport al electricităţii .

Atunci când vine vorba de furnizorii privaţi de electricitate, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) trece chiar şi peste propriile ordine. În plus, decizii ale reglementatorului care afectează în final preţul electricităţii plătit de fiecare consumator sunt ţinute la mare secret.

Instituţia, cu rol de a asigura funcţionarea în condiţii de transparenţă şi nediscriminare a pieţei de energie, a emis o serie de decizii prin care permite unor furnizori privaţi să vândă electricitate companiei Transelectrica, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic.

Ziarul "Adevărul" a scris, în urmă cu circa două săptămâni, despre două contracte, care valorează cel puţin 10 milioane de euro, atribuite la jumătatea acestui an unor furnizori, fără licitaţie, în dezacord cu legea achiziţiilor publice. Deciziile au fost semnate doar de vicepreşedintele ANRE, Nicolae Opriş (fost director la Hidroelectrica - n.r.), acesta semnând şi pentru preşedintele Gergely Olosz.

Energie scumpă, băgată în tarife

Achiziţia energiei pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT) - respectiv cantitatea de electricitate consumată în timpul transportării acesteia - al Transelectrica este reglementată de ANRE. Potrivit ordinului nr. 25 emis în luna iunie 2005, "producătorii care furnizează energie electrică pentru acoperirea CPT în reţelele electrice, cantităţile şi tarifele corespunzătoare se stabilesc prin decizie a preşedintelui ANRE".

Cheltuielile aferente sunt, deci, recunoscute de ANRE şi incluse în tarifele percepute de Transelectrica, ajungând în cele din urmă la consumatori. Acelaşi document stipulează că "preţurile utilizate în contractele de achiziţie a energiei aferente consumului propriu tehnologic în reţelele de transport şi distribuţie sunt cele utilizate la achiziţia energiei destinate consumatorilor finali captivi (majoritatea casnici - n.r.)".

ANRE a încălcat însă de două ori ordinul. O dată pentru că, potrivit unor surse din piaţă, a obligat Transelectrica să cumpere (începând cu luna august) de la Electrocentrale Deva la un preţ mai mare decât cel cu care producătorul vinde pentru piaţa reglementată (la 190 lei/MWh, faţă de 186 lei/MWh). A doua oară pentru că a atribuit aceste contracte şi unor furnizori privaţi - E.ON Sales&Trading şi EFT România la preţuri mult peste nivelul pieţei.

Astfel, dacă pe bursa OPCOM, contractele bilaterale se încheiau la circa 180 lei/MWh, cele două firme au primit preţuri de vânzare de 210 lei/MWh, respectiv de 189,9 lei/MWh. Vicepreşedintele instituţiei, Nicolae Opriş, ne-a acuzat că "forţăm interpretarea". "Ordinul nu exclude şi nu limitează de la cine să se ia energia în vederea acoperirii CPT. Rămâne la latitudinea reglementatorului", a declarat Opriş.

Contracte similare şi pentru alte firme

Chiar şi aşa, rămâne totuşi sub un mare semn de întrebare modul în care au fost alese aceste companii. Acordarea unor contracte reglementate, care au impact asupra preţului final al energiei, unor furnizori privaţi, însă în afara unui proces competitiv - cum ar fi licitaţia sau tranzacţiile pe bursa de energie -, încalcă principiile pe care ANRE este plătită să le apere, şi poate chiar legea.

Deşi s-a apărat că la baza deciziilor sale a stat o cerere de ofertă făcută de Transelectrica în piaţă către furnizori, valoarea mare a contractelor nu face legală o astfel de soluţie. Apoi, deciziile stau bine ascunse, nefiind publicate pe site-ul ANRE, cum impune regula. Mai mult, potrivit unor informaţii din piaţă, de contracte similare cu Transelectrica au mai beneficiat în acest an alţi doi furnizori privaţi - Korlea Invest şi Grivco. Şi nu este exclus ca exemplele să nu se oprească aici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite