Jonathan Scheele: "Reforma administratiei publice e la fel de importanta ca aceea a sistemului judiciar pentru a intra in Europa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a recunoscut, ieri, ca tara noastra a facut progrese in domeniul reformei administratiei publice, dar ca progresul trebuie realizat

Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a recunoscut, ieri, ca tara noastra a facut progrese in domeniul reformei administratiei publice, dar ca progresul trebuie realizat mai rapid, pentru ca functionarii sa devina un corp profesional si eficient. Declaratia a fost facuta in cadrul unui seminar in care oficialul european a avertizat ca reforma in administratia publica este cel putin la fel de importanta ca si cea a sistemului judiciar in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. El a mai spus ca Guvernul cheltuieste sume enorme, in zadar, in cazul in care sistemul nu este pregatit sa ii accepte pe cei care au fost instruiti in institutii din strainatate, dupa principiile europene. "Nu este de folos sa antrenam oameni buni pentru a fi agenti ai schimbarii daca sistemul nu este pregatit sa primeasca acesti oameni. Fara ei, toate computerele din lume nu vor face ca administratia publica locala din Romania sa mearga mai bine", a declarat Jonathan Scheele. Guvernul roman a primit de la Comisia Europeana, in doua transe, 7,5 milioane euro pentru pregatirea managerilor publici, un corp special de functionari publici infiintat anul trecut. Directorul executiv adjunct al Institutului National de Administratie (INA), Bogdan Draghici, considera ca Ordonanta 56/2004 are mai multe lipsuri, eliminandu-i pe cei care studiaza prin fortele proprii si care sunt in numar mai mare decat cei pregatiti prin programele guvernamentale. Exista si diferente salariale intre cele doua categorii: in timp ce un functionar public din prima categorie se poate incadra intr-o institutie doar ca expert debutant, primind un salariu de 4-5 milioane de lei, unul din cea de-a doua categorie "urca" din start la pozitia de sef de serviciu si ia un salariu de aproape 20 de milioane lei lunar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite