Jocurile piramidale de tip Caritas continua sa atraga fraierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de romani si-au pierdut toate economiile, unii chiar si casele, dupa ce au fost atrasi de mirajul imbogatirii peste noapte prin intermediul circuitelor financiare piramidale gen Caritas. Cu toata

Mii de romani si-au pierdut toate economiile, unii chiar si casele, dupa ce au fost atrasi de mirajul imbogatirii peste noapte prin intermediul circuitelor financiare piramidale gen Caritas. Cu toata mediatizarea acestor cazuri, in ultima perioada de timp a fost semnalata continuarea unor astfel de activitati, sub diferite forme de organizare si desfasurare, desi sunt interzise prin lege.
Delphin vinde "Calea succesului" pe blat
Racolarile se desfasoara sub aparenta unor pretinse scheme de intrajutorare intre membrii-asociati, cum este cazul "Society- Club". Un alt exemplu este sistemul piramidal Delphin, initiat de o firma din Gibraltar. Sub pretextul consultantei pentru afaceri si management, initiatorii acestui business vand un manual intitulat "Calea succesului" care costa nu mai putin de 2.290 euro. Participarea la acest circuit financiar se realizeaza prin semnarea initiala a unui contract de confidentialitate, urmat de o comanda si un contract de comision. Apoi, sumele de bani se expediaza in conturi din Gibraltar. Dupa aceasta faza, fiecare nou membru are obligatia sa racoleze alte persoane care sa participe in continuare la acest joc. In functie de numarul celor pe care ii aduce, membrul primeste comisioane in contul personal, banii fiind trimisi tot in Gibraltar. Chiar daca impotriva initiatorilor si organizatorilor acestor "afaceri" s-a inceput urmarirea penala, activitatile de racolare au fost continuate in clandestinitate. In diferite sali inchiriate, membrii mai vechi in sistem incearca sa coopteze noi aderenti, pentru a-si recupera cei 2.290 euro depusi si a realiza profitul promis de initiatori.
Tepe pe Internet sau prin Posta
Totodata, au fost semnalate pe plan international circuite si structuri financiare sau comerciale ce activeaza, pe Internet, pe criterii piramidale, pericolul acestora constand in numarul teoretic foarte mare de potentiali participanti. Sunt, de asemenea, de semnalat activitatile organizate de unele firme care, desi nu sunt de tip piramidal, se desfasoara cu incalcarea prevederilor legale. Aceste societati nu tin cont de interzicerea activitatilor de atragere si/sau administrare a unor sume de bani rezultate din asocierea in vederea economisirii si acordarii de credite intr-un sistem colectiv. Inspectoratul General al Politiei Romane atrage inca o data atentia celor predispusi sa participe la astfel de sisteme sa nu cada prada aparentelor inselatoare. Ei trebuie sa se fereasca de scrisorile primite la domiciliu, prin care sunt anuntati ca au castigat sume foarte mari la diverse loterii internationale. Ulterior li se va solicita sa expedieze catre asa-zisii organizatori sume insemnate in valuta, pentru a intra in posesia premiilor care, de fapt, nu exista. De asemenea, trebuie evitate promisiunile de venituri, facilitati sau avantaje, care nu au un fundament economic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite