Jocuri de culise pentru stabilirea succesorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai vehiculate nume de candidaţi la viitoarele alegeri pentru funcţia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române sunt ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei - cel care este perceput ca fiind

Cele mai vehiculate nume de candidaţi la viitoarele alegeri pentru funcţia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române sunt ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei - cel care este perceput ca fiind reprezentantul laturii ecumenice - şi ÎPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, reprezentantul conservatorilor. În acelaşi timp, activitatea de lobby este dusă şi de grupuri obscure. De pildă, Fundaţia Sarmisegetuza din Cluj i-a cerut mitropolitului de la Cluj, Bartolomeu Anania, să candideze la funcţia de Patriarh, în pofida faptului că acesta se pronunţase zilele trecute că nu o va face.

Politicul este implicat Desigur, lumea politică nu este deloc străină de aceste jocuri. În general, fiecare partid are relaţii privilegiate cu unul dintre candidaţi, iar calculele au bătaie lungă. Ceea ce este deja străin de spiritul creştin sunt ameninţările destul de transparente cu o ruptură, ameninţări venite dintre simpatizanţii fanatici ai laturii conservatoare. Acestea se manifestă deocamdată timid, doar pe bloguri şi pe forumuri de discuţii în format electronic.

Dar, fiindcă înhumarea a trecut, se înteţesc. De mirare este atunci când aceste ameninţări vin din partea unor persoane cu responsabilitate în BOR. "Doamne fereşte să ni se întâmple ca bulgarilor!" Într-un interviu pentru revista "AS", acordat jurnalistului Claudiu Târziu, de către stareţul Vartolomeu de la Mânăstirea Cozia, acesta declară: "Alegerea ÎPS Daniel ca Patriarh ar accentua conflictul dintre tabere, ar provoca până şi o ruptură totală a <> de autoritatea patriarhală - Doamne fereşte să ni se întâmple ca bulgarilor! -, ar slăbi duhovniceşte Biserica şi ar mări deficitul de imagine pe care îl are deja instituţia. Ca să nu se întâmple asta, trebuie să candideze ÎPS Bartolomeu."

Deocamdată, agenda Sf. Sinod va fi comunicată săptămâna viitoare, a declarat Pr. Const. Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Se va ţine cont, evident, de faptul că alegerea unui nou Patriarh va putea fi făcută numai după cele 40 de zile de la înhumare. Dar şi de faptul că în perioada 5-9 septembrie, la Sibiu, va avea loc, pentru prima oară într-o ţară ortodoxă, cea de-a treia Adunare Ecumenică Europeană. Este un eveniment, iată, ecumenic, pentru care PF Patriarh Teoctist a luptat, dar nu l-a mai apucat… (Marius Vasileanu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite