Jocul de-a şeful statului moldovean, fără Lupu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul democrat Marian Lupu a anunţat ieri că nu va mai candida la scrutinul repetat, din 15 ianuarie, pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Asta după ce a pretins postul de trei ori, în decurs de doi ani şi jumătate, dar n-a reuşit niciodată să adune voturi suficiente.

„Deschid astfel calea pentru a găsi noi soluţii întru rezolvarea crizei politice,  pentru a explora noi posibilităţi la alegerile repetate, păstrând intactă alianţa", a declarat Marian Lupu. Deşi a luat decizia fără să-şi consulte colegii de coaliţie, gestul „candidatului veşnic", aşa cum este numit preşedintele interimar al ţării, i-a lăsat reci pe liderii AIE.

„Situaţia dânsului nu este simplă. Prea mult a durat această perioadă. Urmează acum să ne concentrăm asupra formulei de vot pentru ca noul candidat să fie ales. Slavă Domnului, avem suficienţi oameni care merită asta", a comentat premierul liberal-democrat Vlad Filat, fără a da nume. „E o decizie ce-i aparţine, urmează să discutăm în AIE ce facem mai departe", a spus şi liberalul Mihai Ghimpu, care, la fel ca Filat, susţine că a aflat vestea din presă. 

Anunţul făcut de Lupu l-a bucurat pe proaspătul lider al socialiştilor, Igor Dodon, în timp ce şeful comuniştilor, luat şi el prin surprindere, a lăsat să se înţeleagă că e devreme să se bucure. „Nu mai credeam că Lupu va conştientiza că nu-l acceptă nimeni la funcţia de preşedinte!", a remarcat Vladimir Voronin.

Fostul preşedinte al ţării nu exclude însă că alianţa de guvernare pregăteşte o capcană: „AIE nu va înainta niciun candidat pentru scrutinul din 15 ianuarie, care va fi în acest caz declarat nevalabil, alegerea şefului statului va fi din nou amânată, iar anticipatele parlamentare vor fi împinse până la toamnă". Pentru a dejuca un eventual astfel de plan, PCRM nu exclude că va înainta un candidat.  

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite