Jobul anului: 5 milioane de euro de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de lege iniţiat de mai mulţi senatori propune salarii fabuloase pentru viitorii manageri privaţi din companiile de stat. Managerul Romgaz ar putea câştiga din sala­riu şi bonusuri cinci milioane de euro anual, mai mult decât directorul general al ExxonMobil, cea mai mare companie din lume.

În ultimul an, ideea implementării unui management privat în fruntea societăţilor naţionale a câştigat din ce în ce mai mult teren, după ce atât FMI, cât şi Banca Mondială au sugerat că aceasta este singura modalitate de a eficientiza întreprinderile de stat.

Acestea reprezintă o componentă foarte importantă a economiei ţării, întrucât, pe de o parte, este vorba despre companii extrem de valoroase, cu potenţial enorm de a trage în sus PIB-ul ţării. Spre exemplu, Romgaz se află pe locul trei în topul celor mai profitabile companii româneşti, cu un câştig net de 162 de milioane de euro anul trecut, iar Transgaz, pe poziţia a cincea.

La polul opus, tot de stat sunt şi cele mai ineficiente societăţi din ţară, cu pierderi şi datorii uriaşe. Este vorba de Compania Naţională a Huilei (CNH), CFR Marfă sau CFR Călători.

La profit mare, bonus uriaş

În acest context, un grup de 16 senatori din întregul spectru politic parlamentar, printre care Ion Ariton, ministru al Economiei, şi Anca Boagiu, şefa Transporturilor, ministere unde se află majoritatea companiilor de stat, au iniţiat un proiect de lege care stabileşte modul de selecţie, grila de salarizare şi criteriile de performanţă pe care vor trebui să le îndeplinească noii manageri privaţi.

Cu toate acestea, vineri, premierul Emil Boc declara că nivelul de salarizare şi criteriile de performanţă pentru managerii privaţi vor fi decise de către firmele de head-hunting care vor fi angajate în acest sens.

Potrivit proiectului postat pe website-ul Senatului, „indemnizaţia lunară brută plătită managerului privat se negociază pornindu-se de la salariul de bază mediu brut pe întreprinderea publică, corespunzător încadrărilor stabilite prin contracte individuale de muncă ale salariaţilor, calculat în ultima lună, înainte de numirea managerului privat, înmulţită cu un coeficient de ierarhizare a cărui valoare orientativă este prezentată în grila alăturată".

Grila ţine seama de realizarea unui anumit nivel anual al cifrei de afaceri, pe de o parte, şi de numărul mediu scriptic de angajaţi, pe de altă parte, se mai arată în propunerea legislativă.

Potrivit calculelor Mediafax, aceste formule duc într-un final la sume uriaşe pe care ar putea să le încaseze viitorii directori generali, dacă îndeplinesc criteriile de performanţă din contractul de management. Astfel, şeful Romgaz ar putea ajunge la un câştig greu de imaginat: cinci milioane de euro pe an (4,5 milioane drept bonusuri din profit şi încă 43.246 de euro brut, pe lună, ca salariu de bază).

Conform revistei americane „Forbes", media la nivel mondial a salariilor pe care le primesc executivii din sectorul de petrol şi gaze este de 970.000 de dolari anual, iar, în ceea ce priveşte bonusurile, media este de 1,65 milioane de dolari, cu mult sub bonusurile promise la Romgaz.

Cifrele halucinante continuă şi când vorbim de Hidroelectrica, unde viitorul şef ar putea avea un salariu lunar brut de 53.692 de euro, plus încă 2,7 milioane de euro anual din profit. La fel, în cazul Transgaz, salariul ar putea ajunge la 30.221de euro pe lună, iar bonusul, la 3,1 milioane de euro pe an.

La Nuclearelectrica, salariul va fi 75.755 de euro brut lunar, plus 163.853 de euro din profit, iar la Transelectrica - 41.765 de euro brut lunar plus 153.586 de euro din profit). Pentru Romaero, managerul va încasa o indemnizaţie brută lunară de 11.603 euro plus 4.541 de euro din profit, iar pentru Romarm va primi 11.768 de euro brut lunar, la care se adaugă 161.089 de euro din profit.

În cazul companiilor cu pierderi, managerul va încasa doar o indemnizaţie lunară pentru îndeplinirea criteriilor de performanţă, de 23.195 de euro brut la CFR Marfă, 27.843 de euro la CFR Călători, de 25.830 de euro la SNLO, de 24.056 de euro la CNH, de 22.625 de euro la Oltchim, de 41.159 de eurola Tarom şi de 29.349 de euro brut la Metrorex.

Iniţiatorii legii recunosc că nu au făcut calcule

În nota de fundamentare a proiectului, iniţiatorii vorbesc doar de necesitatea implementării managementului privat, dar nu justifică nivelul salariilor pe care le propun.

„Sunt semnatar al acestui proiect de lege, însă este vorba de formule care sunt încă în discuţie. De două luni aşteptăm sugestiile colegilor şi le vom aştepta în continuare", a declarat, pentru „Adevărul", ministrul Economiei, Ion Ariton, care este şi senator.

Un alt parlamentar care a semnat propunerea, Sorin Fodoreanu, ne-a explicat faptul că această iniţiativă va fi modificată în următoarele săptămâni, în conformitate cu observaţiile deja primite din mediul de afaceri, de la avocaţi, consultanţi şi chiar din partea companiilor de stat. „În plus, aceste sume pot fi acordate nu neapărat unui singur om, ci există şi posibilitatea angajării unei echipe", a susţinut el, deşi, în proiect, se precizează clar că este vorba de „indemnizaţia managerului".

Senatorul a mai precizat că în proiect nu este trecută niciun fel de sumă, iar calculele realizate de Mediafax sunt exagerate. Întrebat dacă iniţiatorii legii au calculat clar, pentru fiecare companie în parte, la ce câştig s-ar putea ajunge, Fodoreanu a răspuns: „Nu la fiecare companie, pentru că sunt multe. Am luat şi noi diverse companii. Însă această formulă nu am inventat-o noi, se aplică şi în alte ţări. Este un model german".

Care este salariul corect

Daniela Necefor, managing partner la firma de consultanţă în resurse umane Total Business Solutions, susţine că un salariu lunar de 15.000-20.000 de euro lunar pentru un manager privat într-o firmă de stat ar fi mai mult decât suficient pentru început. „Salarii de 40.000 de euro lunar, plus alte beneficii, sunt mult prea mari. Mai ales dacă este acordat încă de la început. O majorare ar putea fi posibilă doar după şase luni sau un an, timp în care directorul demonstrează că şi-a atins ţintele de performanţă", ne-a spus Necefor.

În opinia sa, un salariu mult prea mare l-ar putea face pe managerul privat să fie vulnerabil la presiunile politice. „La banii aceştia, un manager e tentat să suporte presiunea politică. Un om corect, căruia îi plac provocările, ar accepta un salariu mai mic (decât arată aceste grile - n.r.)", a punctat Necefor.

Proiectul de lege a fost înregistrat pentru dezbatere la Senat la data de 21 iunie 2011 şi este pe lista actelor normative care trebuie aprobate în procedură de urgenţă. Potrivit lui Fodoreanu, Comisia de administraţie publică din Senat va fi prima care va dezbate acest proiect, peste două săptămâni. Forul decizional este Camera Deputaţilor.

"Sunt semnatar al acestui proiect de lege, însă este vorba de formule care sunt încă în discuţie."
Ion Ariton
ministrul Economiei

Şeful ExxonMobil va fi invidios

Potrivit revistei americane „Forbes", Rex Tillerson, CEO al ExxonMobil, cea mai mare companie din lume în funcţie de capitalizare, a câştigat anul trecut 2,06 milioane de dolari din salariu şi 2,40 de milioane de dolari ca bonusuri, deci în total mai puţin decât ar putea lua viitorul şef al Romgaz.

Primii manageri privaţi, în ianuarie

Spre deosebire de Senat, Ministerul Economiei are propriul plan de selecţie a managerilor privaţi, aceasta deşi Ion Ariton, ministrul de resort, a semnat şi iniţiativa din Parlament.

„Primul pas l-am făcut deja. Este vorba de separarea funcţiilor de director general şi de preşedinte al consiliilor de administraţie", ne-a declarat Andrei Todea, director de cabinet al ministrului Economiei. Potrivit acestuia, urmează contractarea unui consultant care să asiste ministerul în tot acest proces.

„La 1 octombrie vom lansa licitaţia pentru angajarea firmelor de head-hunting (care recrutează manageri - n.r.) pentru fiecare companie în parte. Vom insera în caietul de sarcini prevederea potrivit căreia o firmă de recrutare să poată participa la selecţia managerilor pentru o singură companie, maximum două. Firmele de resurse umane vor avea la dispoziţie o lună - o lună şi jumătate pentru a ne da o listă scurtă cu propuneri de manageri, precum şi un set de criterii pentru numirea noilor membri în consiliile de administraţie, care vor fi, de asemenea, profesionişti", a spus oficialul ministerial.

El a precizat că firmele de head-hunting au deja în baza lor de date manageri din diferite domenii. „Specialiştii în recrutarea de executivi vor suprapune profilul acestor oameni cu cel al companiei. Noi nu intervenim cu nimic. Pot fi atât directori străini, cât şi români. Din lista scurtă pe care ne-o vor prezenta, vom organiza interviuri, iar ministrul va numi, prin ordin, noii manageri", a completat Andrei Todea.

Primul pachet de companii care vor fi conduse de manageri privaţi va include Hidroelectrica, Oltchim, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Romarm şi Electrica Furnizare. Acestea vor avea un nou management în luna ianuarie a anului viitor sau cel mai târziu în februarie.

Todea a mai arătat că, în paralel cu acest proces, trebuie modificată şi legislaţia care este acum în vigoare încă din 2010, prin care salariul directorilor generali din companiile de stat a fost plafonat la nivelul unui secretar de stat, adică 4.800 de lei pe lună.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite