Fuga angajaţilor Ambasadei SUA, din decembrie 1989, descrisă de un diplomat american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diplomatul american Jeri Guthrie-Corn, care se afla la post în Bucureşti în decembrie 1989, a povestit cum s-au refugiat în acele zile angajaţii Ambasadei Americii din Capitală. Totodată, Jeri Guthrie-Corn a declarat, vineri, că România a ajuns foarte departe în cei 20 de ani scurşi de la Revoluţie, cea mai mare realizare fiind libertatea.

Prezentă la o dezbatere dedicată împlinirii a două decenii de la căderea comunismului, organizată de Ministerul Afacerilor Externe, Jeri Guthrie-Corn, prim-colaborator la Ambasada SUA, a relatat despre felul în care a fost trăită Revoluţia de către diplomaţii de la ambasada Americii la Bucureşti, unde s-au refugiat în acele zile şi diplomaţi germani şi britanici.

Diplomaţii străini ţineau permanent legătura telefonică cu Departamentul de Stat al SUA, iar pe 24 decembrie, Washingtonul a decis să-şi recheme angajaţii de la Bucureşti în ţară.

Ţigările Kent, "un fel de valută forte"

"În ajunul Crăciunului, am organizat un convoi de 38 de autovehicule cu care am evacuat pe toată lumea la Sofia, după care am plecat în SUA, asta în parte din cauza unor zvonuri şi ameninţări cu privire la terorişti luneşti, care s-ar fi aflat în tabere speciale în România. După trei săptămâni, ne-am întors. Ambasadorul şi câţiva oameni esenţiali au rămas la post", a rememorat Jeri Guthrie-Corn.

În opinia acesteia, realitatea românească din perioada comunistă este fidel ilustrată în filmul lui Cristian Mungiu "Patru luni, trei săptămâni şi două zile". Diplomatul american a adus aminte de ţigările Kent, care erau "un fel de valută forte". "Noi aveam la Ambasadă un depozit uriaş plin de Kent, ca să avem cu ce plăti tot soiul de chestii", a mărturist Jeri Guthrie-Corn.

Află ce plăteau diplomaţii americani cu ţigările Kent

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite