Jeana Gheorghiu, păcălită în instanţă de "Baroul-fantomă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

clienţii creduli. Cazurile celor care au pierdut procese, pe motiv că au fost reprezentaţi de "avocaţii-fantomă", s-au înmulţit, printre păcăliţi fiind şi cunoscuta realizatoare de

clienţii creduli. Cazurile celor care au pierdut procese, pe motiv că au fost reprezentaţi de "avocaţii-fantomă", s-au înmulţit, printre păcăliţi fiind şi cunoscuta realizatoare de televiziune Jeana Gheorghiu.
Baroul Constituţional s-a constituit, ca structură paralelă celei deja existente, în august 2003, sub forma asociaţiei "Figaro Potra", Alba Iulia. Pe lista obiectelor de activitate intrau, de-a valma, centre pentru întreţinere corporală şi de consultanţă în agroturism, dar scopul era de căpuşare a baroului deja existent. Aşa s-a creat o structură unde ar fi trebuit să se adune toţi avocaţii excluşi din barou, cei care au picat examenul de admitere sau cei care voiau să scape de taxe şi impozite. Pasul doi a fost cel al punerii pe picioare a primului barou ilegal, în judeţul Deva, care s-a numit Baroul Constituţional Român. Reclama folosită pentru racolarea de membri a fost "Înscrierea în barou se face fără examen!". Filiala din comuna Băleşti, Gorj, a Baroului Constituţional a continuat să înfiinţeze barouri ilegale în toată ţara.

Război avocăţesc cu iz penal
Avocaţii din Baroul Bucureşti, condus de Cristian Iordănescu, au trecut la contraatac, înţelegând pericolul acestui fenomen. După doar câteva zile de luptă în instanţă, cei de la Barou au obţinut desfiinţarea filialei-mamă a ilegaliştilor. Doar că Pompiliu Bota a găsit variante pentru a ţine în viaţă barourile-fantomă. A inventat o asociaţie de caritate denumită "Bonis Potra", care urma să se ocupe tot de înfiinţarea de centre de sănătate şi de barouri. Cu lecţia învăţată, Bota a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Lovitura a venit în octombrie 2004, când CEDO a declarat cererea sa inadmisibilă şi a dispus dizolvarea asociaţiei. Sentinţa a fost rapid palmată însă chiar de cel care a solicitat dreptatea la CEDO. Uniunea Avocaţilor din România a folosit în paralel căile autohtone de scoatere în afara legii a impostorilor. S-au făcut memorii peste memorii, trimise la Parchetul General, Poliţie şi ministrul justiţiei. Nimeni nu i-a condamnat însă până acum pe cei care au înfiinţat Baroul Constituţional. Aceştia din urmă şi-au tras însemne aproape identice cu cele ale Uniunii, copiind legitimaţiile şi împuternicirile.

Avocatul-impostor, asul din mâneca infractorilor
Poliţia cercetează în prezent primele cazuri de clienţi păcăliţi de avocaţii-fantomă. După mai bine de şase luni în care a fost reprezentată în instanţă de un astfel de avocat, fostul director al TVR 2 şi Naţional TV, Jeana Gheorghiu, s-a trezit că trebuie s-o ia de la capăt cu un proces pornit de la un litigiu de muncă. La fel ca ea, mulţi dintre cei care au de-a face cu justiţia cad în plasa avocaţilor-impostori. "Pericolul cu care avem de-a face este mult mai mare. Orice infractor care se aşteaptă să primească peste noapte un mandat de arestare poate să folosească un astfel de avocat. Impostorul vine la proces, îl apără, iar în caz de eşec, inculpatul poate solicita rejudecarea cazului, pe motivul lipsei de apărare şi, astfel, mandatul de arestare este lovit de nulitate", explică decanul Baroului Bucureşti, Cristian Iordănescu.

Baroul lui Bota acuză avocaţii de evaziune
Ieri în Târgu Mureş au avut loc alegeri pentru constituirea unui nou barou păstorit de Pompiliu Bota. Acesta a declarat că, în decursul celor 4 ani de funcţionare a barourilor sale, i s-au făcut sute de plângeri penale, în special pentru dreptul de exercitare a avocaturii. "La aceste plângeri, procurorii şi judecătorii ne-au găsit nevinovaţi, unii chiar recunoscând că noi avem documente legale de înfiinţare, iar vechile barouri nu le au. Avem 73 de soluţii de NUP, confirmate de 34 de instanţe în ţară, pentru că atentăm la caşcavalul lor. ", a spus Pompiliu Bota. "Noi suntem la ora actuală circa 2000 de avocaţi, în timp ce vechile barouri, din care fac parte peste 18.000 de avocaţi din România, practică evaziunea fiscală, şi dubla impozitare", a afirmat Pompiliu Bota.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite