"Jean de la Obor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un personaj uitat al Bucureştilor a fost unul dintre comercianţii de şcoală veche. Ioan Stănescu s-a născut pe când în Valahia, societatea secretă a "Frăţiei" pregătea cea mai

Un personaj uitat al Bucureştilor a fost unul dintre comercianţii de şcoală veche. Ioan Stănescu s-a născut pe când în Valahia, societatea secretă a "Frăţiei" pregătea cea mai răsăriteană mişcare revoluţionară din Europa. Anii de şcoală i-a făcut când limba română oscila între caracterele latine şi cele chirilice. Când a devenit tânăr comerciant din zona Oborului, s-a impus în breasla negustorească locală, fiind ales conducător al acesteia. A intrat şi în politică, iar Ion C. Brătianu i-a spus odată, la Cameră: "Locul tău e la noi", pe când Take Ionescu, care-l iubea foarte mult, i-a mărturisit: "D-ta să fi fost tatăl meu!". "Jean de la Obor" nu coordona doar tagma negustorească sprijinindu-i interesele, ci avea grijă şi de copiii mahalagiilor, oferindu-le burse de studii la şcoli comerciale superioare sau cu specializare juridică. Cu ajutorul său moral şi financiar s-au format jurişti, avocaţi, medici, liberi profesionişti într-ale comerţului. "Jean de la Obor" devenise atât de renumit într-ale managementului - cum se spune astăzi - încât regele Carol I obişnuia să-l viziteze sau să-l primească la palat oricând erau probleme cu oficialităţile comunale. Întrebându-l regele, la un moment dat, despre problemele cu care se confrunta, răspunsul lui "Jean de la Obor" l-a şocat pe rege, însă l-a amuzat în acelaşi timp: "Căcălău Măria Ta", răspuns care a intrat în folclorul urban.

A fost deputat al colegiului III, iar adversarii politici l-au atacat în toate chipurile, unii l-au atacat pe ascuns, alţii au încercat să-l otrăvească. Activitatea politică şi-a încheiat-o la 1906, când, pentru ultima oară, a mai fost ales în consiliul comunal al Capitalei, primar fiind atunci M. Cantacuzino.

După Primul Război Mondial, Ioan Stănescu s-a retras pe moşia sa, Dâmbovicioara, de lângă Gara Titu. A murit pe 25 octombrie 1924, fără durere, fără suspin, la vârsta de 77 de ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite