Japonezii s-au reclamat singuri că poluează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectura din regiunea Niigata a cerut verificări din partea inspectorilor de la AIEA la centrala nucleară Kashiwazaki-Kariwa Philippe Jamet, directorul diviziei de verificare a

Prefectura din regiunea Niigata a cerut verificări din partea inspectorilor de la AIEA la centrala nucleară Kashiwazaki-Kariwa

Philippe Jamet, directorul diviziei de verificare a siguranţei instalaţiilor nucleare din cadrul AIEA, împreună cu o echipă de experţi ai ONU au sosit ieri în Japonia, la cererea guvernatorului
din regiunea Niigata.

Prefectul a solicitat verificarea centralei nucleare Kashiwazaki-Kariwa, care a fost afectată de cutremurul puternic de luna trecută, de teama unui pericol pentru populaţia din zonă.

Accident recunoscut

Seismul de 6,8 grade pe scara Richter, din 16 iulie 2007, care a ucis 11 persoane şi a rănit alte 1.000, a zguduit serios instalaţia uzinei nucleare, unul dintre reactoare fiind imediat închis. Mai mulţi operatori de la Uzina Electrică Kashiwazaki-Kariwa au recunoscut imediat că din instalaţie "s-a scurs material radioactiv", dar autorităţile de la Tokyo au negat mai multe zile acest accident, insistând că nu există niciun pericol pentru cetăţenii care locuiesc în preajma centralei.

Inspecţiile au început ieri şi vor dura patru zile, urmând a fi verificate toate reactoarele. Vineri, inspectorii de la AIEA vor prezenta un raport amănunţit guvernului de la Tokyo şi vor oferi un comunicat de presă mass-mediei internaţionale. "Nu suntem aici să tragem la răspundere pe cineva. Vrem să analizăm cu atenţie efectele cutremurului şi ne dorim să învăţăm cu toţii din acest nefericit accident, care se poate întâmpla oricui, oriunde", a precizat Philippe Jamet, inspectorul-şef.

Chiar directorul centralei a recunoscut, zilele trecute, că uzina a suferit aproximativ 50 de avarii repetate în timpul cutremurului din 16 iulie, iar repornirea reactoarelor nucleare nu se va face decât după eliminarea apelor contaminate, precizând că mai există încă multe "alte probleme, chiar mai grave".

Centrala Kashiwazaki-Kariwa este cea mai mare centrală nucleară din lume, având şapte reactoare şi o putere instalată de 8.212 megawaţi.

Inspecţiile efectuate de specialiştii de la AIEA au început ieri, chiar în ziua în care Japonia comemora împlinirea a 62 de ani de la atacul nuclear de la Hiroshima.

În anul 1945, la 6 august, americanii au aruncat asupra oraşului japonez Hiroshima prima bombă nucleară folosită vreodată de om, botezată ironic "Little Boy" (băieţelul). Atunci au murit peste 70.000 de japonezi imediat şi încă 30.000 în următoarele patru luni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite