Japonezii ne învaţă să ne îmbrăcăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tradiţia origami face pasul de la obiecte de hârtie la haine şi mobilier Origamiul, arta asiatică de a confecţiona ornamente şi obiecte din hârtie, a devenit anul acesta sursă de

Tradiţia origami face pasul de la obiecte de hârtie la haine şi mobilier

Origamiul, arta asiatică de a confecţiona ornamente şi obiecte din hârtie, a devenit anul acesta sursă de inspiraţie atât pentru designul vestimentar, cât şi pentru cel de obiect.

Cea mai vizibilă colecţie vestimentară de inspiraţie asiastică este cu siguranţă aceea de primăvară-vară a designerului englez John Galliano. Artistul le-a conferit acestor piese vestimentare suficientă personalitate încât să aibă o viaţă proprie, care depăşeşte existenţa celui care le poartă.

Galliano recunoştea recent, într-un interviu, sursa de inspiraţie a colecţiei ca fiind povestea de iubire dintre locotenentul Pinkerton şi frumoasa Cio-Cio-san, personajele operei "Madame Butterfly" scrisă de Giacomo Puccini. Cu toate acestea, călătoriile de documentare care durează luni bune, pe care designerul le face împreună cu echipa sa, sunt foarte importante pentru a cunoaşte back-ground-ul fiecărei viitoare colecţii.

Cum putem purta hainele de inspiraţie japoneză?

Hainele în minunate nuanţe tari, de la roz la burgundy, dovedesc capacitatea unică a englezului de a transforma piesele vestimentare japoneze, chimonoul, obiul şi însăşi ideea de gheişă într-o ţinută perfect purtabilă în New York. Noi, cele care nu locuim în New York, avem destule de învăţat din această tendinţă care se va regăsi, cel mai probabil, în oferta marilor lanţuri de magazine internaţionale, Zara, Mango sau H&M.

Ceea ce merită reţinut din colecţia Dior, peste puterile financiare ale majorităţii femeilor, este faptul că un deux-piece nu trebuie văzut ca o ţinută ternă, în culori prestabilite şi forme consumate. Un deux-piece cu accesorii orgami, asemănător celui propus de Galliano, poate fi o ţinută potrivită de cocktail, unde majoritatea doamnelor poartă excesiv negru.

Sandalele cu toc gros şi şireturi care îmbracă glezna, ca acelea create de designer, pot da un aer ştrengăresc acestei ţinute.

Nu trebuie uitat faptul că o fustă strâmtă, trei sferturi, celebra "fustă creion" cum este ea cunoscută în presa vestimentară britanică ("pencil skirt"), este extrem de atrăgătoare şi ne fereşte de exagerarea purtatului veşnic de fuste mini. În măsura în care această ţinută este accesorizată în tradiţionalul stil origami este indicat, ne sfătuiesc stiliştii, ca bijuteriile sau accesoriile din păr să fie reduse la minimum.

Mobilierul din hârtie

Origami-ul a influenţat puternic şi designul interior actual. Creatorii Anthony Dickens şi Tony Wilson au realizat o măsuţă de cafea inspirată din tradiţia japoneză. Clasica "tăblie a mesei" este de această dată din sticlă şi este susţinută de un suport angular, din metal prelucrat fără ajutorul şuruburilor.

Acest mod de a prelucra hârtia ne aminteşte de faptul că nici hârtia nu are voie să fie tăiată, dacă respectăm riguros conceptual origami. Cei doi designeri comentau pentru ediţia britanică a revistei "Vogue" faptul că materialul nu a fost doar folosit într-un mod foarte eficient, ci şi într-unul care îi maximizează funcţionalitatea şi forţa. David Henrichs, de la DH design, a utilizat acelaşi tradiţional sistem japonez pentru a crea lampadare din material plastic într-o formă recognoscibilă - trei stele unite - îndoind materialele şi experimentând tensiunea foliilor de polimeri. Persoanele cu abilităţi în domeniu sunt invitate să încerce şi acasă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite