Japonezii spun că industria trebuie să fie mai prezentă la BVB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colaborarea cu Bursa din Tokyo se poate concretiza prin dubla listare a unor companii în Japonia şi România

Numărul companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este, încă, redus. Reprezentanţii celei mai mari burse din Asia spun că ar trebui să fie atrase cât mai multe firme din domeniul industrial.

Directorul general al Bursei din Tokyo (TSE), Eisuke Nagatomo, şi reprezentantul bursei japoneze la Londra, Hiroki Kurihara, au deschis, ieri, şedinţa de tranzacţionare a Bursei de la Bucureşti.

La opt ani după semnarea Memorandumului de Înţelegere dintre cele două burse, reprezentanţii pieţei asiatice şi-au manifestat interesul pentru atragerea sectorului industrial românesc la BVB, un sector care a deţinut, anul trecut, o pondere de 24% din PIB. "Cooperarea cu alte burse este foarte importantă pentru noi, în condiţiile globalizării pieţei de capital. Nu există nicio îndoială că piaţa de capital este esenţială pentru dezvoltarea economiei, iar bursele trebuie să-şi asume responsabilitatea.

Totodată, trebuie să colaboreze unele cu altele pentru promovare reciprocă şi dezvoltare", a subliniat Nagatomo. Reprezentanţii bursei japoneze s-au declarat dispuşi să împărtăşească experienţa pe care au acumulat-o pentru ca sectorul industrial românesc să fie mult mai bine reprezentat la Bursa de la Bucureşti. În acest sens, susţinerea spiritului antreprenorial, o coordonată esenţială a bursei japoneze, ar trebui "adoptată" şi în România.

Companiile mici, motorul oricărei burse

"Şi economia românească ar trebui să cultive spiritul antreprenorial, iar pe piaţa de capital se poate manifesta cel mai bine, pentru că aici ideile pot fi puse în practică prin găsirea unor surse de finanţare", spune Septimiu Stoica, preşedintele BVB. Astfel, modelul japonez al pieţei speciale pentru companiile de dimensiuni mici este unul de urmat şi de către Bursa de Valori Bucureşti.

În noiembrie 1999, TSE a înfiinţat un nou segment de piaţă numit "Mothers" (piaţa acţiunilor cu cele mai mari creşteri), pentru a oferi companiilor, încă de la începutul dezvoltării lor, acces la finanţare prin intermediul pieţei de capital. Numai de la începutul anului în curs, pe acest segment de piaţă au fost listate 12 companii. Fără a minimaliza evoluţia Bursei de la Bucureşti, oficialul TSE atrage atenţia asupra numărului mic de companii listate. "De la semnarea Memorandumului cu Bursa de Valori Bucureşti, piaţa românească de capital a înregistrat una dintre cele mai rapide dezvoltări din Europa. Cu toate acestea, numărul societăţilor listate este, încă, mic", spune Eisuke Nagatomo.

Pe baza cadrului pentru colaborarea dintre cele două instituţii, bursa japoneză va oferi în continuare asistenţă pieţei din România, fiind dispusă să acorde consultanţă specialiştilor români.

Asistenţă japoneză pentru piaţa de capital românească

În acelaşi timp, dubla listare a anumitor companii, tranzacţionate în prezent doar pe una dintre cele două pieţe, ar putea fi o altă concretizare a acestei colaborări, susţine Septimiu Stoica. Oficialii bursei bucureştene au în vedere şi prezentarea directă a societăţilor româneşti publicului japonez. "Vom propune reprezentanţilor Bursei din Tokyo organizarea de "road show-uri" pentru familiarizarea potenţialilor investitori japonezi cu anumite companii româneşti", a declarat Stoica. Totodată, Bursa din România va folosi experienţa Bursei din Tokyo în ceea ce priveşte instrumentele financiare în care bursa asiatică are deja o tradiţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite