Jandarmul şi maşinuţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădeanul Marian Tarce a strâns 670 de machete de maşini, printre care şi o Dacie Hobby-ul lui Marian a fost încurajat de soţia lui şi mai ales de fiica sa, în vârstă de 7 ani, care

Orădeanul Marian Tarce a strâns 670 de machete de maşini, printre care şi o Dacie

Hobby-ul lui Marian a fost încurajat de soţia lui şi mai ales de fiica sa, în vârstă de 7 ani, care preferă să se joace cu maşinuţele în locul păpuşilor.

Sergentul major Marian Tarce şi-a ascuns timp de ani de zile pasiunea, pentru că rudele şi prietenii râdeau de el. Asta până când a cunoscut-o pe soţia lui, Florica, cea care l-a încurajat să-şi cultive pasiunea pentru machete.

Ca urmare, pereţii casei au ajuns să fie "tapetaţi" cu vitrine pline cu maşinuţe, de toate mărimile şi modelele. "De mic aveam o pasiune pentru maşinuţe.

În 1994 am devenit un colecţionar adevărat, iar acum am mai mult de 670 de bucăţi. Iniţial, le-am cumpărat din Ungaria, pentru că în România nu prea găseam. Acum sunt şi aici, dar modelele mai valoroase se găsesc foarte greu la noi", ne povesteşte Marian.

"Când era copil şi mergea pe stradă cu mama lui, o ruga să-l lase să mângâie maşinile, aşa de mult le iubea", dezvăluie soţia jandarmului, Florica. "Când ne-am cunoscut, avea doar câteva modele, dar le ţinea ascunse, să nu râdă rudele şi prietenii de el. I-am spus că-i păcat să le ţină în cutii şi că ar trebui să le expună", mai spune aceasta.

Sprijinit de soţie

Florica este cea care l-a încurajat să-şi cultive această pasiune şi să-şi cumpere maşinuţe de fiecare dată când vede una care îi place şi îi lipseşte din colecţie. "S-a întâmplat să merg la magazin şi să văd o maşinuţă care-mi plăcea, dar nu aveam bani să o cumpăr. O ascundeam în spatele altor machete, să nu o ia nimeni, şi mă întorceam a doua zi după ea", mărturiseşte Marian.

Dacia, lângă Mercedes

Marian are în colecţie două maşinuţe fabricate în 1972, un Mercedes din 1910 şi un Buick din 1911. Dacia are şi ea un loc de cinste în colecţia jandarmului, fiind un model foarte greu de obţinut.

"Abia anul trecut am reuşit să găsesc o machetă Dacia. Mi-am dorit-o foarte mult, pentru că este o maşină românească", spune Marian. Paradoxal, macheta a fost fabricată în Franţa, şi nu în România.

Preferatele jandarmlui rămân cele 25 de "broscuţe" Volkswagen, de diferite culori şi mărimi. Părere împărtăşită şi de fetiţa sa în vârstă de 7 ani, Andrada, care a abandonat păpuşile în favoarea "broscuţelor" pe patru roţi.

Colecţie de caschete

Marian nu este singurul colecţionar în unitatea de jandarmi din Oradea. Purtătorul de cuvânt al unităţii, lt. Ioan Bogdan, are în birou un dulap plin cu căşti de jandarmi şi de poliţişti din multe ţări. "Din păcate, nu există un magazin de unde să-mi pot cumpăra caschete. Le iau de la colegi din alte ţări, la schimb, cu caschete de la noi", spune Bogdan.

Când văd o maşinuţă care-mi place, dar nu am destui bani, o ascund în spatele altor machete şi mă întorc a doua zi după ea
Marian Tarce, jandarm Oradea

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite