Jandarmii români din Kosovo se ţin cu pachete de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de americani, contingentul românesc este pus la regim low-fat conform standardelor ONU. Pregătirile pentru independenţă ale liderilor kosovari de la Priştina nu au schimbat

Spre deosebire de americani, contingentul românesc este pus la regim low-fat conform standardelor ONU.

Pregătirile pentru independenţă ale liderilor kosovari de la Priştina nu au schimbat priorităţile jandarmilor români din Kosovo. În baza din Peci, oraş situat în sud-vestul provinciei, cei 115 jandarmi aflaţi sub mandat ONU au parte zilnic de misiuni.

Asigură paza şi protecţia spitalelor sau a tribunalelor din zonă, a foştilor criminali de război, a deţinuţilor periculoşi şi mai ales au grijă ca preoţii din regiune să ajungă fără probleme în satele locuite de sârbi.

"Viaţa aici e trăită după reguli aparte'', spune Sebastian Cocuş, comandantul bazei româneşti de la Peci. Oraşul, considerat inima ortodoxiei sârbe, este locuit în majoritate de albanezi. Puţinii sârbi care au mai rămas aici trăiesc izolaţi, ca peste tot în Kosovo.


Pentru preoţii din regiune, prezenţa românilor este o binecuvântare. Mulţi apelează la ajutorul jandarmilor pentru a se deplasa dintr-o enclavă în alta. Nu-i uşor să circuli în maşini cu numere sârbeşti aici, mai ales că unii locuitori mai au încă arme din vremea războiului, povesteşte comandantul contingentului românesc. Care se grăbeşte să mă asigure că toate misiunile au rămas la fel de periculoase şi că românii sunt cel mai bine cotaţi, ca viteză de reacţie, din întregul Kosovo.


Cum e să păzeşti deţinuţi de "categoria A"


Teama de posibile violenţe după desprinderea provinciei de Serbia nu se face simţită în baza românească de la Peci. Aici focul se poate aprinde din nimic, explică Sebastian Cocuş, care nu se arată prea impresionat de agitaţia politică de la Priştina.


Ţine să precizeze că românii din Kosovo au trecut prin momente şi mai agitate de la începutul misiunii în zonă, în 2002. Provocările apar tot timpul, mai ales atunci când jandarmii primesc în grijă vreun deţinut de categorie A, în care se încadrează cei deosebit de periculoşi: terorişti, traficanţi sau foşti criminali de război.


Singura distracţie: calculatorul


Cei 115 jandarmi de la Peci numără acum zilele până când vor pleca acasă. În luna martie, locul actualului contingent va fi luat de un alt detaşament. Până la momentul plecării, românii îşi petrec timpul dintre sau după misiuni în faţa calculatorului. Vorbesc pe messenger sau îşi văd copiii şi soţiile pe webcam. Sunt la curent cu ce se întâmplă în ţară, pentru că televizoarele din bază prind posturile româneşti. Distracţie? La o partidă de fotbal sau table. Au sărbătorit împreună ca acasă Crăciunul, Anul Nou şi "se organizează" exemplar când au vreo aniversare.


La masă, cu raţia şi pachetul de la mama


Spre deosebire de situaţia de la baza americană Bondsteel, meniul contingentului românesc din Kosovo este stabilit de ONU. Care, după câte se vede, ţine la silueta jandarmilor. La intrarea în sala de mese, eşti întâmpinat de un afiş: în această seară avem şniţel cu cartofi. Numărul de calorii al meniului a fost stabilit de ONU. Plângerile tot acolo se primesc.


Comandantul bazei mă asigură că românii sunt şi aici descurcăreţi. Cei de acasă le mai trimit câte ceva cu maşina care vine o dată pe lună din România. Atunci când pleacă pe teren, jandarmii au cu ei tot ce le trebuie. Şi mai ales mâncare şi apă, pentru că la Peci toată lumea ştie când pleacă, dar nu şi când se întoarce la bază. Mai ales că în Kosovo neprevăzutul este cuvântul de ordine.

Respectaţi de albanezi, nu şi simpatizaţi

Să fii român şi mai ales jandarm acum în Kosovo nu-i deloc simplu. Îţi poţi atrage foarte uşor antipatia albanezilor kosovari, mai ales dacă vii dintr-o ţară care nu susţine aspiraţiile de independenţă ale liderilor politici de la Priştina. E şi mai greu dacă eşti jandarm român, mai ales după evenimentele care au avut loc în februarie anul trecut la Mitroviţa. Doi albanezi au fost ucişi atunci în urma unor incidente care i-au avut în prim-plan pe membrii contingentului românesc.

La un an de la acele evenimente, comandantul Sebastian Cocuş se arată convins că românii au câştigat încrederea albanezilor. Şi dă asigurări că nimeni nu i-a condamnat pe jandarmi, ba mai mult, oamenii au fost lăudaţi pentru promptitudinea cu care au intervenit. Actualul contingent a ajuns în Kosovo la o lună după manifestaţiile de la Mitroviţa.

La început, a fost primit cu reticenţă de populaţia locală, dar acum e respectat. Dovadă şi faptul că mulţi albanezi lucrează în bază, iar câteva persoane dau o mână de ajutor celor două românce care pregătesc mâncarea jandarmilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite