Jandarmii nu vor intra in scoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tentativa de crima de la Scoala Centrala a pus autoritatile in situatia de a apela din nou la jandarmerie pentru paza scolilor. Costica Silion, inspectorul general al Jandarmeriei Romane, ne prezinta

Tentativa de crima de la Scoala Centrala a pus autoritatile in situatia de a apela din nou la jandarmerie pentru paza scolilor. Costica Silion, inspectorul general al Jandarmeriei Romane, ne prezinta planul sau de actiune.
- Pe ce perioada veti actiona in scoli?
- Pentru mentinerea ordinii publice in zona celor 72 de unitati de invatamant din Capitala, identificate cu potential infractional ridicat, vom actiona pana la vacanta de iarna, adica pana pe 23 decembrie.
- Cu ce efective actionati la fiecare scoala in parte si cum?
- Jandarmeria nu actioneaza punctual in incinta scolii, unde este atributul unitatii de invatamant sa-si asigure paza. Noi mentinem ordinea publica in zona scolilor, pe strazile adiacente, pe traseele catre statiile RATB si Metrorex, zilnic fiind destinati pentru aceasta misiune aproximativ 250 de jandarmi din Directia de Jandarmi a Municipiului Bucuresti. Acestia vor actiona in patrule pedestre, cate una pentru fiecare institutie de in-vatamant, prin echipaje auto care vor asigura legatura intre elementele pedestre si interventia operativa in cazul incidentelor. Pentru situatii deosebite, avem constituite rezerve de interventie.
- Care vor fi regulile de acces in scoli? Veti controla ghiozdanele si gentile elevilor de cutite, lame sau obiecte contondente?
- Asa cum v-am precizat, nu este de competenta jandarmilor sa gestioneze accesul in scoala.Regulile sunt stabilite prin regulamentul de functionare a scolii, iar aplicarea acestor reguli se face de catre societatile de paza platite in acest sens. Mai mult, controlul sumar sau perchezitiile se pot face numai in cazuri clar prevazute de lege. Noi vom aplica masura controlului corporal sumar numai cand vor exista date si indicii care sa justifice adoptarea acestor masuri. Jandarmii pot interveni in incinta institutiei la solicitarea conducerii unitatii de invatamant, a elevilor sau cand observa incidente, pentru a reinstaura starea de normalitate.
- Cum veti coopera cu societatile de paza angajate sa asigure paza scolilor?
- Regulile sunt simple. Ei sa-si faca treaba pentru care sunt platiti, iar in cazul in care sunt depasiti de situatie, cand se confrunta cu grupuri de tulburenti sau situatii in care nu sunt competenti sa aplice masurile legale, ne solicita pe noi. Caile de comunicare au fost stabilite si sunt functionale.
- De ce ati preluat scolile cu cel mai ridicat risc infractional?
- Jandarmeria este politia cu statut militar a statului, care intervine atunci cand situatia operativa impune. Este cazul momentului de fata, cand Jandarmeria intervine, temporar, pentru reinstaurarea normalitatii si readucerea in sufletul elevilor, parintilor si profesorilor a sentimentelor de liniste si siguranta.
- Aveti incheiat un protocol cu MEC sau in ce baza functionati in prezent in scoli si parcuri?
- Nu avem incheiat protocol cu MEC, ci un Plan de actiune comun semnat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, avizat de doamna prefect Mioara Mantale, in care se stabilesc regulile-cadru de cooperare cu institutiile scolare in perioada 9-23 decembrie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite