Jandarmi agresaţi, jandarmi agresori
0Atacaţi de huligani cu pietre şi cu sticle incendiare, jandarmii au dat la rândul lor dovadă de exces de zel în unele situaţii. Numeroşi protestatari şi chiar câţiva jurnalişti au fost loviţi în mod nejustificat.
Luptele de stradă date duminică seară, în centrul Bucureştiului, între jandarmi şi huliganii care şi-au făcut de cap timp de câteva ore, mai întâi în faţa Teatrului Naţional şi apoi în Piaţa Unirii, s-au soldat şi cu victime colaterale.
Abuzurile au fost comise de ambele tabere. Manifestanţi paşnici şi jurnalişti au ajuns la spital fie cu capetele sparte de pavelele smulse din caldarâm şi aruncate de huligani către jandarmi, fie arşi de cocktail-urile Molotov pregătite pentru forţele de ordine. Până şi curioşii care vroiau să imortalizeze „evenimentul istoric" cu aparatele foto sau cu telefoanele mobile s-au trezit atacaţi cu bastoanele de „oamenii legii" care au fost darnici în lovituri de picior, pumn sau baston chiar şi cu unii ziarişti nevoiţi să relateze din mijlocul evenimentelor.
„Jandarmii i-au tăiat piciorul"
Dintre cele câteva zeci de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma incidentelor, în spital se mai aflau ieri un jandarm, internat cu fractură de piramidă nazală, şi un bărbat care, prins la mijloc în ciocnirea dintre forţele de ordine şi huligani, s-a ales cu o dublă fractură la piciorul drept. Jandarmul a fost lovit în faţă cu un bolovan desprins din pavajul de la Unirii de un huligan încă neidentificat. Bărbatul, care se afla întâmplător în zonă, a fost prins între grupul de huligani şi scutierii care-i urmăreau, a fost împins într-un gard care delimita spaţiul verde şi călcat în picioare.
,,I-au tăiat piciorul, i-au secţionat osul! Jandarmii l-au bătut aici!", urlau câţiva protestatari isterizaţi la medicul de pe echipajul SMURD venit să-l ajute pe bărbatul rănit. Un vârstnic, martor la eveniment, îl lămureşte însă pe doctor, cu mult calm: „A fost prins la mijloc şi l-au împins acolo, în gardul acela... aşa şi-a rupt piciorul".
Huligan aruncând în jandarmi cu o dală smulsă din faţa Teatrului Naţional Foto: Marian Iliescu
Reporteri loviţi de huligani şi de jandarmi
În timp ce doi reporteri şi un operator al Antenei 3 au fost loviţi de huligani, iar haina unuia dintre şoferii postului de televiziune a luat foc de la o sticlă incendiară aruncată din mulţime în Piaţa Universităţii, un reporter al agenţiei Mediafax a fost agresat de câţiva scutieri cu un nivel prea crescut de adrenalină. Deşi se legitimase, Cătălin Lupăşteanu, reporter al agenţiei Mediafax, a fost luat pe sus de jandarmii înfierbântaţi. Se afla în Piaţa Roma când doi scutieri, cu feţele acoperite cu cagule, au venit înspre el. Deşi le-a arătat legitimaţia şi a strigat ,,presa!, presa!", reporterul spune că nu a contat.
„Ce presă, bă, ce presă?" ar fi urlat unul dintre ei, lovindu-l pe cu picioarele şi cu bastonul. Cătălin Lăpuşteanu nu se afla în acel moment printre protestatari, ci la câţiva paşi de zona în care se grupase majoritatea jurnaliştilor. ,,Există jandarmi care au înţeles care este rolul presei acolo. Dar, din păcate, unii angajaţi au ajuns în Jandarmerie doar pentru a putea să bată în mod acoperit de funcţie", observă Cătălin care nu a făcut însă plângere împotriva celor care l-au agresat.
Observaţia jurnalistului este valabilă şi pentru câţiva protestatari care au simţit pe pielea lor furia forţelor de ordine duminică seară. Imaginile difuzate de televiziuni ori surprinse de fotoreporteri arată cum jandarmii testează gazul lacrimogen pe protestatarii căzuţi la pământ cărora le împart apoi cu dărnicie lovituri de baston. Câte un baston, o palmă sau un picior primesc ,,cu blândeţe" şi simplii trecători care le stau în cale sau care îndrăznesc să-i filmeze cu telefonul mobil în acţiune. Chiar dacă s-au văitat pe la televiziuni, niciunul dintre ei nu a depus vreo plângere împotriva jandarmilor care ar fi comis abuzuri.

„Jandarmii nu au lovit pe nimeni degeaba. S-au apărat atunci când au fost atacaţi cu pietre, cu sticle incendiare sau cu arme albe. Până acum (ieri după-amiază) nu a fost depusă nicio plângere împotriva vreunui jandarm", a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Teodorescu.
Potrivit acestuia, cei care se consideră abuzaţi de jandarmi pot depune plângere la Parchet sau se pot adresa instanţei împotriva celor care i-au agresat. ,,Jandarmii care au comis abuzuri pot fi identificaţi foarte uşor. În cazul în care cel agresat nu-i poate identifica, fie după ecusoanele pe care le poartă în piept, fie după semnătura pe care aceştia şi-au pus-o pe procesele-verbale de amendă, pot îndrepta, pur şi simplu, plângerile împotriva Jandarmeriei", a explicat Teodorescu.
"Jandarmii nu au lovit pe nimeni degeaba. S-au apărat atunci când au fost atacaţi.''
Marius Teodorescu
purtător de cuvânt al Jandarmeriei
10 jandarmi au ajuns la spital cu fracturi şi leziuni ca urmare a actelor de violenţă comise de huligani.
Arsenal de protestatar: şuruburi şi Molotovuri
În timp ce în Capitală sute de protestatari au fost ridicaţi de pe străzi duminică şi luni seară şi amendaţi, unul dintre ei fiind chiar arestat pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a liniştii şi ordinii publice, în ţară manifestările au fost paşnice. Doar la Ploieşti, protestele s-au mai soldat cu o reţinere. Un bărbat de 53 de ani, în stare avansată de ebrietate, a fost capturat de jandarmi când se pregătea să arunce două cocktailuri Molotov în faţa Palatului Administrativ, unde se adunaseră manifestanţii.
Ploieşteanul era ,,înarmat" şi cu 12 şuruburi, fiecare de câte 8 centimetri lungime, din care a apucat să arunce câteva în forţele de ordine. La sediul Jandarmeriei, acesta a susţinut că a băut în Bucureşti, unde ar fi fost acostat de un bărbat „bine îmbrăcat", de aproximativ 30 de ani, care i-ar fi dat 100 de lei ca să arunce sticlele incendiare şi şuruburile în mijlocul demonstranţilor din Ploieşti. Ploieşteanul, de profesie inginer, lucrează ca instalator la Biblioteca Naţională şi riscă un dosar penal pentru ultraj contra bunelor moravuri.