"Jaful secolului" în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prada, sustrasă de la un depozit de păstrare a valorilor, este estimată a se ridica până la aproape 70 milioane de dolari

prezent necunoscute au reuşit să fugă cu o sumă imensă în bancnote, estimată a se ridica până la 40 milioane de lire sterline (adică 69,7 milioane de dolari), sustrase din depozitul unei firme de securitate, specializată în transportul şi păstrarea valorilor. Banii aparţineau Băncii Angliei şi urmau să fie distribuiţi clienţilor bancari din zona de sud-est a ţării.
Un plan executat cu precizie militară
Jefuitorii au acţionat potrivit unui plan pus la punct cu o precizie militară. Prima etapă a constituit-o luarea ca ostatic a managerului depozitului, marţi seara, în jurul orei 20,30, ora Bucureştiului, în timp ce acesta se îndrepta spre casă, la volanul automobilului personal. El a fost oprit, sub pretextul de a i se verifica actele, de o maşină cu girofar, la bordul căreia se aflau mai mulţi membri ai bandei, deghizaţi în poliţişti. Managerul a fost imediat imobilizat, i s-au pus cătuşe şi a fost transferat într-o furgonetă.
Jefuitorii au pozat în poliţişti
Cam în acelaşi timp, alţi membri ai bandei, pozând şi ei în poliţişti, au sunat la locuinţa managerului şi, declarând că acesta a avut un accident, i-au convins pe soţia şi fiul lui să vină la spitalul unde, chipurile, cel în cauză ar fi fost internat. şi aceştia au fost luaţi ostatici, faptul fiind comunicat managerului, căruia i s-a spus că, dacă va coopera, nici lui, nici familiei nu li se va întâmpla nimic.
Banii, transportaţi cu autocamionul
După mai multe ore, în care a fost ţinut cu revolverul la tâmplă, ameninţările alternând cu promisiunile, managerul a cedat şi, în jurul orei trei noaptea, a fost condus la depozitul situat în localitatea Tonbridge, din comitatul Kent, unde paznicii de noapte au fost dezarmaţi, iar banii aflaţi în saci, transportaţi într-un autocamion. Volumul sacilor a fost atât de mare, încât a fost nevoie de un autocamion de 7,5 tone. Operaţiunea s-a terminat în jurul orei 5,15 dimineaţa, de atunci jefuitorii dispărând fără urmă. Managerul şi familia sa au fost eliberaţi, aşa cum li s-a promis. Nu a fost tras niciun foc de armă. Prin precizia şi îndrăzneala sa, operaţiunea se poate compara cu "Marele Jaf al Trenului", pe linia Glasgow-Londra, din 1963, când a fost jefuită o sumă practic echivalentă cu cea sustrasă astăzi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite